1. март 2019. Народни посланици са делегацијом Парламента Републике Казахстан

1. март 2019. Народни посланици са делегацијом Парламента Републике Казахстан

Петак, 1. март 2019.

Став Казахстана у односу на Косово и Метохију се заснива на начелима УН

„Став Казахстана у односу на Косово и Метохију се заснива на начелима УН и поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава у њиховим међународно признатим границама. Спремни смо да подржимо свако мишљење у оквиру кога је могуће постићи споразум две стране“, поручила је Гуљзана Карагусова (Gulzhana Karagusova), председница Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан у разговору са потпредседником Народне скупштине проф. др Владимиром Маринковићем.


Она је истакла да је њена земаља отворена за интензивирање сарадње са Србијом, посебно имајући у виду низ потписаних и ратификованих споразума, међу којима је и онај о слободној трговини. Карагусова је навела да је Казахстан посебно заинтересован за развијање сарадње у области енергетике, али и прерађивачке индустрије.

Такође, она је ову прилику искористила да уручи званичан позив председника Парламента Казахстана председници Народне скупштине за учешће на Четвртом састанку председника парламената евроазијских земаља, који ће се одржати у септембру ове године у Астани и који ће окупити преко 80 земаља учесница.

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић оценио је односе двеју земаља као традиционално пријатељске, који се могу даље унапредити кроз политички дијалог на највишем нивоу.

Посебан допринос унапређењу парламентарне сарадње дала је посета председнице Народне скупштине Казахстану, али и рад ПГП са Казахстаном у српском парламенту, која је једна од најбројнијих посланичких група пријатељства, што говори о заинтересованости народних посланика за сарадњу и унапређење односа две државе.

Маринковић је оценио да постоје бројне могућности за сарадњу, посебно економску, имајући у виду да две земље нису довољно искористиле све своје потенцијале у том смислу.

„Захвални смо Казахстану на принципијелној подршци суверенитету и територијалном интегритету наше земље, поштовању Резолуције 1244 и чињеници да је Казахстан гласао против пријема тзв. Косова у УНЕСКО. Наш приступ се огледа кроз конструктивност и посвећеност дијалогу, док друга страна настоји да блокира процес“, поручио је Маринковић.

Он је замолио колеге из Казахстана да размотре своју позицију за евентуалну апликацију тзв. Косова у Интерпол и поновио да је Србија посвећена стабилности и безбедности региона, јер тако дајемо свој допринос безбедности читаве Европе. Такође, изразио је забринутост јер је Приштина радикализовала односе на штету дијалога формирањем тзв. војске Косова и увођењем таксе од 100 одсто на српску робу, што је пре свега погодило Србе на КиМ, али и српску привреду и представља лош амбијент за наставак дијалога.

Састанку су присуствовали Анар Жаилганова (Anar Zhailganova), члан Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан и Драгомир Карић, члан ПГП са Казахстаном.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6