1. март 2019. Чланови Посланичке група пријатељства са Казахстаном са делегацијом Казахстана

1. март 2019. Чланови Посланичке група пријатељства са Казахстаном са делегацијом Казахстана

Петак, 1. март 2019.

Став Казахстана према Косову заснован на међународном праву

Чланови Посланичке група пријатељства са Казахстаном разговарали су, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Казахстана о свеукупним билатералним односима две земље.


Члан ПГП са Казахстаном, народни посланик Драгомир Карић пожелео је добродошлицу делегацији Казахстана и истакао да две земље вежу пре свега братски и пријатељски односи пуни међусобног разумевања. Указао је на податак да је Посланичка група пријатељства са Казахстаном једна од бројнијих у парламенту, коју чини 77 народна посланика. Карић је у разговору истакао значај сарадње у области културе и додао да је економска сарадња солидна и да постоји простор за њено додатно унапређење.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић поздравио је делегацију Казахстана и том приликом указао на вишедеценијске добре односе двеју земаља, о чему сведоче и узајамне посете високих званичника. Упознао је делегацију са спољнополитичким циљевима Србије истичући да је главни циљ наше државе чланство у ЕУ, добри односи са Републиком Кином, Русијом и САД, као и решавање питања Косова и Метохије.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Обрадовић је упознао саговорнике са податком да је Србија до сада отворила 16 преговарачких поглавља, од којих су два затворена.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Обрадовић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, док с приштинске стране није испуњена ни једна, а посебно она најбитнија која се односи на формирање Заједнице српских општина. Такође, указао је на кршење Резолуције 1244 СБ УН од стране привремених институција у Приштини формирањем тзв. војске Косова и увођењем противправних такси од 100 одсто на робу која стиже из Србије и БиХ.

Он се захвалио Казахстану на чврстом ставу по питању подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, што говори о томе да Казахстан поштује принципе међународног права и основних начела Уједињених нација.

Гуљзана Карагусова (Gulzhana Karagusova), председница Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан у разговору са члановима ПГП навела да је њена земља отворена за интезивирање сарадње са Србијом, о чему сведочи и низ потписаних и ратификованих споразума из разних области, међу којима је и Споразум о слободној трговини. Изнела је став да ће Казахстан остати доследан по питању непризнавања тзв. Косова и да сматра да је дијалог једини исправан пут да се питање Београда и Приштине реши.

У разговору су учествовали и народни посланици Вера Јовановић и Србислав Филиповић који су том приликом указали на пријатељске односе две земље и оценили да се разменом посета парламентараца могу додатно унапредити међупарламентарни односи и поспешити сарадња у области трговине и економије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
понедељак, 1. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја