27. новембар 2018. Председник Одбора за спољне послове и амбасадор Републике Италије у Србији

27. новембар 2018. Председник Одбора за спољне послове и амбасадор Републике Италије у Србији

Уторак, 27. новембар 2018.

Стабилност и мир региона приоритет

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић разговарао је данас са амбасадором Републике Италије у Србији Карлом Ло Кашоом о сарадњи Србије и Италије и тренутној ситуацији у региону.


Проф. др Жарко Обрадовић у уводном обраћању истакао је да су односи две земље на високом нивоу и да Италија ужива висок статус у Србији када је реч о филму, музици, спорту али и политици. Додао је да добре односе прати и одлична економска сарадња, и да се нада још приснијој сарадњи на пољу политике, те да сем размимоилажења у мишљењу по питању Косова и Метохије, две државе имају одличне односе.

Обрадовић је говорио и о дешавањима из Пећи, која потресају Косово и Метохију у претходна два дана, и додао да такви догађаји могу да изненаде само неупућене. Навео је да сепаратистички покрет делује још од 1968. године, и да је неоспорна амбиција политичара Албаније, Македоније и Косова и Метохије да створе једну државу, и да таква прерасподела може веома негативно утицати на Балкан и целу Европу, чији је она саставни део. Истакао је и то да се Федерика Могерини, као висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност, налази пред великим испитом, по три тачке, а то су дијалог између Београда и Приштине, реакција на подизање царина које је Приштина увела Србији и политика коју води Рамуш Харадинај. Он је истакао да нереаговање ЕУ по тим питањима, може такође да се схвати као вид реакције, али да ће имати негативан контекст код јавног мњења у Србији, односно пад процента људи који желе да приступе Европској унији, јер не примењује постулате на којима почива. Обрадовић је истакао и то да је дијалог једино решење за стабилност региона и да се мора наћи одрживо и дугорочно решење.

Њ. Е. Ло Кашо сложио се са председником Одбора да две земље имају изузетне односе, али и да по питању Косова и Метохије земље имају додирних тачака, а то је да Италија подржава дијалог Београда и Приштине, као једино успешно решење и једини начин да се одржи стабилност региона. Истакао је да разуме и опрезност појединих чланица ЕУ по том питању, али да Италија сматра да се двема странама треба дати простора за дијалог и изналажење одрживог решења, те да не очекују погоршавање ситуације у дијалогу већ његово побољшање. „Ценимо напоре Републике Србије у преговорима и одговоран начин на који се Србија понаша након увођења царина Србији од 100 одсто на Косову и Метохији“. Он је у излагању истакао и то да одржавање тзв. статуса кво, не доводи до решења, већ се мора доћи до договора, како би се покренуло решавање овог питања. Амбасадор је навео и да се у Бриселу вредно ради како би Србија отворила још три поглавља у преговорима за приступање у ЕУ и да Италија верује у реформе Србије као и у дијалог између Београда и Приштине. Он је напоменуо и да у самој Унији постоје питања која се морају решити, попут изласка Велике Британије и одржавање европског кредибилитета Балкана.

Обрадовић је истакао да, што се Србије тиче, ни једно поглавље, у приступању ЕУ, неће бити проблем сем Поглавља 35, јер је оно питање прошлости, садашњости и будућности Србије. Том приликом захвалио се на подршци за дијалог и додао да дијалог нема алтернативу.

Тема разговора била је и посета парламентараца Италије који ће се састати са колегама Народне скупштине, где ће бити речи о сарадњи на свим пољима и текућим питањима. Амбасадор је на ту тему рекао да ће покренути питање да се у италијанском сенату формира група пријатељства са Србијом, и да ће договорити да народни посланици Републике Србије посете Сенат Републике Италије у наредном периоду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја