19. март 2019. Учесници XVI конференције председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

19. март 2019. Учесници XVI конференције председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

Уторак, 19. март 2019. 16:17

Србија преузима председавање Јадранско-јонској иницијативи 1. јуна

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, на XVI конференцији председника парламената Јадранско-јонске иницијативе у Црној Гори, истакла је да је Србија посвећена свеобухватном и садржајном повезивању јадранско-јонског регионa у области привреде, транспорта, инфраструктуре, енергетике, туризма, културе и напоменула да ће Србија од 1. јуна преузети председавање овој иницијативи на годину дана, и у оквиру тог председавања организовати конференцију председника парламената.


Гојковић је нагласила да сарадња у оквиру Јадранско-јонске иницијативе говори о израженој свести да напредак сваке од појединачних земаља у великој мери зависи од развоја региона у целини, а пре свега од стабилности и мира у региону.

„Србија доследно и одлучно заузима став да се сви изазови у региону морају решавати поштујући међународно право, постојеће регионалне аранжмане и принципе компромиса, дијалога и солидарности. Сви актери морају да покажу пуну меру одговорности насупрот унилатералним потезима, насупрот екстремизму, насиљу и фундаментализму“, поручила је Гојковић и додала да је најбоља брана неразумевању, неповерењу и насиљу, поред придржавања међународног права, дијалога и компромиса, свакако афирмација сарадње на свим нивоима и у свим областима.

Председница Скупштине је додала да тамо где су наши заједнички интереси, жеље и будућност испреплетани заједничким политикама и пројектима, тамо где регионални механизми доносе конкретне резултате и побољшавају живот наших грађана, јачајући међусобно поверење и разумевање, неће бити места за неповерење и антагонизме.

„Зато, сматрамо да се у даљем раду морамо фокусирати на спровођење конкретних пројеката и сарадњу радних тела, посланичких група пријатељства, женских парламентарних мрежа у контексту јачања улоге парламената ради оснажења легитимитета политичке сарадње. Доносећи видљиве, мерљиве и конкретне резултате сарадње и унапређујући свакодневни живот наших грађана на директан начин, приближићемо им значај наше регионалне сарадње, а у самом региону ћемо на најбољи начин ојачати стабилност и омогућити интензивнији развој“, поручила је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је истакла да Србија истрајава на ставу да се проналазе заједнички интереси и сама подноси низ иницијатива како да се регион што боље повеже, пре свега економски, кроз заједничке инфраструктурне пројекте, подстицање инвестиција и већу размену роба и услуга, а све у циљу општег друштвеног и економског развоја.

Гојковић је навела да Србијаучествује у свим регионалним иницијативама, развија односе са суседима и тамо где их дуго није било, у циљу унапређења регионалне сарадње на темељима међусобног поверења и разумевања.

„Суштински допринос дају и међупарламентарни облици сарадње и парламентарци, као представници грађана имају све значајнију улогу у процесима све тешње регионалне интеграције“, рекла је Гојковић и подсетила да се регион у претходном периоду, поред развојних изазова, сусретао и са директним препрекама сарадњи, како специфично регионалним, тако и глобалним.

Конференцији поред председнице Скупштине Србије, присуствују председници парламената Албаније, Хрватске, Северне Македоније, Словеније, домаћина Црне Горе, као и заменици председника и потпредседници парламената Грчке, Италије, Босне и Херцеговине.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 9. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја