20. април 2017. Скуп поводом 50 година од смрти Конрада Аденауера

20. април 2017. Скуп поводом 50 година од смрти Конрада Аденауера

Четвртак, 20. април 2017.

Скуп поводом 50 година од смрти Конрада Аденауера

Поводом 50 година од смрти Конрада Аденауера у Дому Народне скупштине одржан је скуп под називом „Европски говор – са вером у будућност“.


Директор фондације Конрад Аденауер, Норберт Бекман - Диркес, отварајући скуп, изразио је захвалност председници Народне скупштине Маји Гојковић што је омогућила да обележавање тог важног јубилеја буде одржано управо у српском парламенту.

„Парламент је право место за овај догађај, јер је он место демократије, слободе и развоја, а управо је Аденауер био државник и визионар који је први демократски канцелар Немачке и утемељивач Европске уније. Његове идеје уједињене Европе актуелне су и данас и сви изазови се могу превазићи само уз сарадњу, на основу заједничких принципа и вредности.“ Говорећи о Србији, Диркес је подсетио на одржане председничке изборе, који су, по признању и страних посматрача, још један корак за стабилизацију демократије.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић рекла је да је Аденауер веровао да само уједињење Европе око заједничких циљева може бити решење за изградњу поверења, мира, стабилности и економског развоја, те да и данас, у неупоредиво бољим условима, само уз сарадњу можемо постићи те циљеве.

„Зато је наша дужност према грађанима да марљиво и стрпљиво тражимо решења на темељу заједничких принципа и вредности за све изазове пред којима се данас Европа налази, а дужност европских лидера да деле визију и одлучност какву је имао Аденауер и његови савременици", поручила је Гојковић.

На скупу је говорио и члан Бундестага и председник Немачко-југоисточноевропске парламетнарне групе Штефан Албани. Говорећи о животу и раду Конрада Аденауера, рекао је да је немачки државник знао да рат никада више не сме да се понови, али да му је било јасно да се слобода и демократија морају освајати и бранити сваки дан, што и показују актуелни догађаји широм света.

Албани је Аденауера описао као утемељивача демократске и успешне Немачке чији су плодови рада од великог значаја и за данашњу Европу.

Говорећи о сарадњи две земље Албани је рекао и да су односи Србије и Немачке значајно развијени последњих година, о чему сведоче и велике инвестиције Немачке у Србији. Нагласио је и значај јасне орјентације Србије ка Европској унији и истакао њен напредак на том путу.

Видео

Четвртак, 20. април 2017. | обележавање 50 година од смрти Конрада Аденауера - ЕВРОПСКИ ГОВОР са вером у будућност 20.04.2017.П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Недеља, 27. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја

Будите у току