30. јануар 2014. Учесници скупа

30. јануар 2014. Учесници скупа

Четвртак, 30. јануар 2014.

Скуп Српско-немачки цивилни дијалог у Народној скупштини

У Народној скупштини, данас је отворен дводневни билатерални скуп “Српско-немачки цивилни дијалог“, у организацији Европског покрета у Србији.


Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић је, у свом обраћању учесницима скупа изразио задовољство што се непосредно након отпочињања преговора Србије са Европском унијом, први пут у Народној скупштини организује скуп Српско-немачки цивилни дијалог. Он је оценио да је овај скуп доказ добре сарадње и пријатељских односа који постоје између две земље и изразио уверење да ће ти односи у будућности бити само бољи. Стефановић је указао на значај организација цивилног друштва, које, како је истакао не само да омогућавају грађанима активно учешће у раду институција, већ пружају стручну помоћ држави у кључним политичким процесима. Додао је да држава није увек свезнајућа и да јој је зато потребна помоћ организација овог типа, како би изградила модерно демократско друштво. „Трудимо се да изградимо добре партнерске односе, не само са националним организацијама цивилног друштва, већ и са сродним међународним организацијама, јер то доприноси изградњи односа на институционалном нивоу“, навео је Стефановић. Председник Народне скупштине изразио је задовољство, јер је српски Парламент покренуо процес стипендирања немачких студената, који ће имати прилику да виде како функционише српски Парламент, да упознају српске институције и стекну другачију слику о Србији.
Говорећи о раду Парламента, председник Стефановић је истакао да су Народна скупштина и Влада Републике Србије урадиле велики посао и покренуле реформе које ће Србију учинити модерном и уређеном државом, а кључна је била борба против корупције и организованог криминала за коју је Србија добила признање свих земаља чланица Европске уније, али и многих других држава у свету. Он је додао да је Стратегија за борбу против корупције и организованог криминала коју је усвојила Народна скупштина за период од 2013. до 2018. године прецизно је дефинисала правце те борбе.
Обраћајући се учесницима скупа, амбасадор Немачке у Србији, Њ.Е. Хајнц Вилхелм је посебно нагласио веома блиске односе Немачке и Србије. Он је истакао да је Немачка највећи трговински партнер Србије, као и највећи давалац развојне помоћи Србији. Сто се политичког аспекта тиче, нагласио је амбасадор, Немачка Србију сматра кључном земљом на Балкану, а како је рекао, верује да и српска Влада Немачку сматра клључном земљом у оквиру ЕУ. Он је истакао да сама та консталација намеће узак вид сарадње, која се не ограничава само на сарадњу две Владе, него и на велики број активности на нивоу цивилног друштва. Немачки амбасадор је у том контексту поменуо програм размене стипендиста и захвалио председнику Народне скупштине др Небојши Стефановићу, јер је, како је рекао, управо он заслужан што ће немачки студенти бити у прилици да посете Народну скупштину и упознају се са начином рада српцког Парламента, а у оквиру истог програма српски студенти ће стажирати у Бундестагу.
Поред председника Народне скупштине и амбасадора Немачке у Србији, учесницима скупа обратили су се и председник Европског покрета у Србији, Властимир Матејић и члан Управног одбора Европског покрета Немачке, Урсула Менле.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја