Четвртак, 20. април 2017.

Седма седница Одбора за здравље и породицу

На седници Одбора за здравље и породицу, одржаној 20. априла, размотрени су у начелу Предлог закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи и Предлог закона о трансфузијској медицини, које је поднела Влада.


Предложене законе образложио је државни секретар у Министарству здравља доц. др Ференц Вицко, а седници су присуствовали и представници Управе за биомедицину.

Вицко је истакао да се Предлогом закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи ова област прецизније и боље дефинише и да се ова врста услуга чини доступнијом. Струка је дала пун допринос током израде Предлога закона, навео је државни секретар. Током расправе, народни посланици су посебну пажњу посветили питањима сурогат материнства и права детета које је зачето биомедицински потпомогнутом оплодњом да знају идентитет родитеља.

Одбор је, након расправе, усвојио у начелу Предлог закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи.

Предлогом закона о трансфузијској медицини се побољшавају и прецизирају услови, организација, делатност и надзор трансфузијске медицине, а врши се и усаглашавање са европским регулативама из ове области, навео је доц. др Ференц Вицко. Чланови Одбора су током расправе тражили додатна објашњења појединих решења предложеног закона. Након расправе, Одбор је прихватио у начелу Предлог закона о трансфузијској медицини.

Седници је председавао председник Одбора др сци. мед. Дарко Лакетић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: др Муамер Бачевац, Милован Кривокапић, др Весна Ракоњац, др Светлана Николић Павловић, др Даница Буквић, др Драгана Баришић, Десанка Репац, Оливера Огњановић, др Драган Весовић, др Љубица Мрдаковић Тодоровић, Данијела Стојадиновић и Бранка Стаменковић.


Одбори везани за ову активност

Видео

Четвртак, 20. април 2017. | Седма седница Одбора за здравље и породицу 20.04.2017.П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Четвртак, 24. мај

Цео календар догађаја

Будите у току