Четвртак, 3. новембар 2011.

Седма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2011. години

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је Седму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години, за четвртак, 3. новембар 2011. године, са почетком у 11 часова.


Председница Народне скупштине је за ову седницу утврдила следећи дневни ред:

1.Обраћање Народној скупштини председника Европског парламента проф. Јержи Бузека

На почетку седнице, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић- Дејановић поздравила је шефа Делегације Европске уније у Србији Венсана Дежера и представнике дипломатског кора који су присуствовали седници.

Обраћајући се Народној скупштини, председник Европског парламента Јержи Бузек поздравио је препоруку Европске комисије да се Србији одобри статус кандидата за чланство у ЕУ. Нагласио је да је током последњих година Србија чврсто потврдила своју европску опредељеност и њени грађани гласали су за европску, односно заједничку будућност. Настављена је реформа правосуђа, остварен напредак у борби против корупције и организованог криминала и у јачању владавине права, мада је остало још много напорног рада у свим областима. Србија је окончала сарадњу са Хашким трибуналом и остварила напредак у успостављању и јачању помирења у региону.

У области економије предузимају се бројне мере у циљу одржања макроекономске стабилности, рекао је Бузек.

Председник Европског парламента нагласио је да је Србија, као део Европе, веома близу добијања статуса кандидата и отпочињања преговора за чланство у Европској унији. Пред Србијом је будућност и она може да буде предводник у региону, јер без читавог Западног Балкана у Европској унији процес проширења неће бити потпун.

Кључ европских интеграција за Србију је отпочињањe нормализације односа са Приштином, што није лако, рекао је председник Европског парламента. Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ, Бузек је рекао да су разговори били конструктивни, али да је важно да се ти договори примене, као и да се настави дијалог.

Јержи Бузек је нагласио да све стране морају да допринесу ублажавању тензија на северу Косова и обезбеђењу дугорочних решења за мир и стабилност, слободно кретање људи и робе, што је у интересу свих грађана. Изразио је уверење да ће Србија пружити позитиван допринос у решавању ових питања.

Председник Европског парламента истакао је спремност да се Србији на путу европских интеграција пружи помоћ и поновио да је треба да уложи још више напора у нормализацију односа са Приштином.

Након излагања председника Европског парламента Јержи Бузека, председница Народне скупштине Славица Ђукић-Дејановић закључила је Седму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3