9. новембар 2018. Свечано отворен Фреја форум у Дому Народне скупштине

9. новембар 2018. Свечано отворен Фреја форум у Дому Народне скупштине

Петак, 9. новембар 2018.

Свечано отворен Фреја форум у Дому Народне скупштине

У Дому Народне скупштине свечано је отворен семинар међународне организације Фреја Форум. Фреја форум посвећен је изградњи капацитета и јачању друштвених структура кроз развој непрофитних организација на Западном Балкану, Турској и Шведској. Званично је номинован за Нобелову награду за мир 2017.


Присутнима се обратила заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски, која је учесницима форума пожела добродошлицу у наду да ће се током тродневних семинара, предавања и панела, доћи до конструктивних решења и закључака. Она је истакла да је циљ Србије остваривање пуне родне равноправности на свим нивоима и у прилог томе истакла податак да у Србији 37 процената народних посланика чине жене. Филиповски је нагласила да и поред тако значајних резултата, треба наставити са залагањем да жене буду још укљученије у процес одлучивања.

„Због тога Србија припрема нов, модеран, још бољи закон о родној равноправности, који ће награђујући најбоље праксе земаља у региону, али и искуства других европских држава, женама омогућити још бољи положај у друштву“, истакла је Филиповски.

Маргарета Еклунд, председница Фреја академије истакла је да је визија Фреја форума успостављање платформе која омогућава европским организацијама цивилног друштва да унапреде разумевање једнаких могућности и промовишу демократију и мир који подстичу дугорочни развој друштвених и економских капацитета.

Јоаким Верн, заменик амбасадора Шведске поручио је да су једнаке могућности и родна равноправност нешто потпуно природно у Шведској, али и да је свестан да тако није свуда у свету, те да је спреман да на овогодишњем форуму промовише идеју једнаких могућности.

Јелена Таџић, представнице Програма УН за развој (УНДП) истакла је, говорећи о сарадњи те организације са Народном скупштином, о значајним резултата које је постигла Женска парламентарна мрежа, истичући допринос који су кроз дељење свог искуства дале и изван граница Србије.

На Фреја форуму који се ове године одржава у Београду дискутоваће се о једнаком могућностима, демократији и изазовима дигиталне будућности. У периоду од 9-11. новембра биће одржан низ семинара, радионица, пословних сусрета и неформалних радних састанака.

Теме семинара биће дигитални изазови у захтевима нових технологија према запосленима и послодавцима, као и у односу на моралне и правне аспекте међуљудских односа кроз умрежавање.

На панелима ће се дискутовати о развоју регионалних политика у приступу Европској Унији,као и о младим експертима за дигитализацију и међуутицају младих и дигитализације, кроз разне сегменте.

Фреја академија је део Фреја форума, организује се са циљем да се путем предавања еминентних стручњака из разних области, унапреде знања појединца и организација цивилног друштва како би ојачали своју улогу и рад као важан и фактори цивилног друштва. Учесници могу изабрати једно од три паралелна предавања. Након учествовања на одабраном предавању учесници ће добити сертификат.

Видео (1)

Петак, 9. новембар 2018. | свечано отварање семинара међународне организације Фреја Форум 09.11.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31