9. јул 2019. Одбор за спољне послове са делегацијом Парламента Алжира

9. јул 2019. Одбор за спољне послове са делегацијом Парламента Алжира

Уторак, 9. јул 2019.

Састанак чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Парламента Алжира

У Дому Народне скупштине, председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић разговарао је са делегацијом Парламента Алжира о продубљивању свеукупне сарадње две земље. Обрадовић је указао на веома добре традиционално пријатељске односе два народа, на висок степен узајамног поверења и подршке, о чему додатно сведоче и узајамне посете високих званичника две државе.


Обрадовић је упознао делегацију са проблемима са којима се суочава Србија по питању Косова и Метохије, истакавши да је Приштина увела противправне таксе у износу од 100 одсто на робу која стиже из централне Србије и БиХ. Такође, навео је да је у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН , формирана ткз. војска Косова и додао да је Србија испунила све одредбе из Бриселског споразума, док Приштина није испунила своју обавезу која се односи на формирање Заједнице Српских општина.

Обрадовић је нагласио да се једино кроз дијалог може доћи до трајног решења по питању Косова. Он је захвалио Алжиру на принципијелном ставу по питању непризнавања такозваног Косова и подршци очувању територијалног интегритета и државног суверенитета Србије.

Проф. др Жарко Обрадовић је такође, у разговору истакао да је спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији, добри односа са великим силама, унапређење регионалне сарадње, као и са другим земљама, укључујући земље чланице Покрета несврстаних.

Обрадовић је нагласио да је Србија заинтересована за продубљивање сарадње са Алжиром, нарочито у области економије, културе и просвете.

Шеф делегације Алжира Џафaр Нoaра Садиа се захвалила на срдачној добродошлици и сложила се са председником Одбора да су односи две земље на високом нивоу и да постоји простор за унапређење међупарламентарне сарадње. Упознала је делегацију Народне скупштине са спољнополитичком ситуацијом Алжира и нагласила да Алжир остаје при свом принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и тиме поштује одредбе међународног права. Шеф Делегације је оценила да постоји простор за унапређење парламентарне сарадње, нарочито у области економије и културе и додала да је од посебног значаја размена добрих искустава и пракси парламентараца, као и заједнички наступ у борби против тероризма.

Састанку је присуствовао и амбасадор Алжира у Србији Њ.Е. Абделхамид Шебшуб, истакавши да је спољнополитички став те државе непромењен и да не признају тзв. Косово.

Током састанка, реч је узела народна посланица Дубравка Филиповски и том приликом потврдила да су односи две земље одлични, да нема отворених питања и посебно нагласила значај парламентарне сарадње. Сложила се са шефом делегације Алжира да су питања слободе људских права и борба против тероризма кључна питања које треба решавати на глобалном нивоу.

Састанку су присуствовали и народни посланици: Душица Стојковић, Љиљана Малушић, Драгомир Карић, др Милорад Мијатовић, проф. др Љубиша Стојмировић, Тијана Давидовац и Маја Мачужић Пузић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
среда, 19. фебруар

Цео календар догађаја