28. август 2019. Проф. др Љубиша Стојмировић са делегацијом Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука

28. август 2019. Проф. др Љубиша Стојмировић са делегацијом Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука

Среда, 28. август 2019.

Састанак проф. др Љубише Стојмировића са делегацијом Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука

Заменик председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, и заменик председника ПГП са Кином проф. др Љубиша Стојмировић поздравио је госте, пожелевши им срдачну добродошлицу.


Стојмировић је истакао да су односи две земље на високом нивоу, о чему сведоче и узајамне посете високих званичника. Србија у Кини види поузданог и искреног партнера, навео је Стојмировић.

Представници кинеске делегације упознали су Стојмировића са делокругом рада Институције коју представљају, истакавши да у оквиру академије постоји шест сектора, са преко 3000 запослених кадрова. Такође, истакли су да је Институција веома успешна у свом раду и да се налази на 15. месту у свету у односу на остале институције које се баве истраживањем међународне економије и политике.

Кинеска делегација интересовала се за европски пут Србије, за могућност интензивирања сарадње у области науке и образовања, као и о проблему са којим се суочава Србија, по питању „одлива мозгова“ и радне снаге.

Проф. др Љубиша Стојмировић је истакао да је спољно-политички циљ Србије чланство у ЕУ, као и одлични односи са Кином и Русијом.

Навео је да је сарадња у области образовања на узлазном путу, истакавши да је у Србији присутан велики број кинеских студената и обратно. Додао је да, велики кинески пројекти, пружају могућност размене стручњака из различитих области, попут науке, образовања и медицине. Када је реч о „одливу мозгова“ и радне снаге, Стојмировић је навео да Србија том проблему треба системски да приступи. Такође, указао је и на пад наталитета,који је присутан већ дуже време у Србији.

На крају састанка, кинеска делегација је изразила жељу за продубљивањем сарадње у области образовања и науке, и као поуздан и искрен партнер, понудила стручну помоћ Србији на њеном путу ка Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја