3. децембар 2015. Председница Одбора за спољне послове и председник Одбора за спољне послове Парламента Грузије

3. децембар 2015. Председница Одбора за спољне послове и председник Одбора за спољне послове Парламента Грузије

Четвртак, 3. децембар 2015.

Састанак председнице Одбора за спољне послове са председником Одбора за спољне послове Парламента Грузије

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић састала се данас у Дому Народне скупштине са председником Одбора за спољне послове Парламента Грузије Тедом Џепардизеом.


Ђуровић се захвалила председнику Одбора за спољне послове Парламента Грузије Теду Џепардизеу на издвојеном времену, и напоменула да је Србија данас домаћин не само колегама из Грузије него и колегама из 57 земаља учесница Министарског савета ОЕБС-а. Ђуровић је упознала председника Одбора Теда Џепардизеа са активностима Одбора за спољне послове и истакла да је процес евроинтеграција приоритет Србије и додала да у Народној скупштини постоји консензус по поменутом питању и да су све посланичке групе посвећене том процесу.

„Сведоци смо тога да се Европска унија ових дана сусреће са великим изазовима, и да питање проширења није у првом плану, али се надамо ће Србија постати пуноправна чланица у ближој будућности“. Председница Одбора Александра Ђуровић истакла је и важност регионалне сарадње и додала да се Србија по питању помирења земаља региона показала као лидер и да је то један од главних услова за економски просперитет Србије и околних земаља. Ђуровић је додала да је на дневном реду скупштинске седнице Републике Србије која је у току и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Грузије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, и истакла да не сумња да ће Предлог бити прихваћен, и да у томе види подстицај за економску сарадњу две државе која у протеклих пар година иде узлазном путањом.

Председник Одбора за спољне послове Парламента Грузије Тед Џепардизе захвалио се а позиву и прилици за сусрет у Дому народне скупштине, и додао да две земље иако су географски доста удаљене једна од друге имају доста сличности и изазова са којима се сусрећу, попут уласка у Европску унију. „Грузија је независна земља која пролази кроз комплексну дипломатску трансформацију и модернизацију и окренута је европеизацији“, рекао је Џепардизе, и додао да је ово јединствена прилика да се интензивирају односи две земље.

На састанку је било речи и ојачавању билетералних односа, економије, али и мера безбедности. Марија Обрадовић члан Одбора за спољне послове али и председник Одбора за одбрану и унутрашње послове истакла је да се сарадња Србије и Грузије може ојачати на нивоу, посланичке групе пријатељства, и размени искустава о родној равноправности за коју се залаже, а заменик председника Одбора проф. др Жељко Обрадовић је додао да се везе могу ојачати и на нивоу парламентарних делегација у међународним институцијама, пре свега у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Састанку је присуствовао и Јосеб Нанобашвили амбасадор Грузије који је говорио о економском аспекту и ојачавању веза земаља у том пољу, и истакао да Грузија има велики број спортиста из Србије који играју за националне тимове Грузије, и да је то још једна веза где постоји могућност за ближу сарадњу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја