11. фебруар 2021. састанак председника Посланичке групе пријатељства са Украјином и амбасадора Украјине у Србији

11. фебруар 2021. састанак председника Посланичке групе пријатељства са Украјином и амбасадора Украјине у Србији

Четвртак, 11. фебруар 2021.

Састанак председника Посланичке групе пријатељства са Украјином Стефан Србљановић са амбасадором Украјине

Председник Посланичке групе пријатељства са Украјином Стефан Србљановић састао се у Дому Народне скупштине са амбасадором Украјине у Србији Њ.Е. Олександром Александровичем и том приликом су разговарали о интензивирању свеобухватне сарадње у свим областима од заједничког интереса за оба народа.


Амбасадор Украјине је изразио задовољство чињеницом да посланичку групу пријатељства са Украјином броји 24 народна посланика из шест различитих посланичких група, што говори о већој заинтересованости народних посланика у односу на претходни сазив.

Олександaр Александрович се интересовао за интензивирање парламентарне сарадње, кроз узајамне посете и састанке, како чланова посланичких група пријатељстава, тако и чланова одбора за спољне послове и одбора за европске интеграције два парламента.

Нагласио је да постоји простор за унапређење економске сарадње, истакавши да је у припреми споразум о слободној трговини између Србије и Украјине, за који је амбасадор изразио наду да ће ускоро бити потписан. Такође, указао је на узајамну подршку у оквиру међународних организација, нагласивши да Украјина подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Србијe и да сматра Косово и Метохију саставним делом Србије.

Амбасадор Украјине интересовао се за санацију отпада из Потпећког језера, које је услед отапања снега и кишнице и закрчења реке Лим, постало водена депонија. Србљановић је информисао амбасадора да је захваљујући министарки за заштиту животне средине Ирени Вујовић и руководству Србије језеро очишћено и санирано. Како је навео, Лим је интернационална река која протиче кроз Црну Гору, Бих и Србију и додао да све државе спроводе мере превенције како се овај случај не би поновио.

Стефан Србљановић председник ПГП са Украјином сложио се са ставом амбасадора да постоји простор за унапређење сарадњe у свим областима, нарочито у области економије, с обзиром на потенцијале и интересе две земље. Указао је на заједничке историјске чињенице које повезују два народа и подсетио да је у Новом Саду откривена спомен биста украјинском песнику Тарасу Шевченку.

Такође, изразио је захвалност администрацији Украјине на подршци територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на ставу Украјине о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Саговорници су оценили да су спољнополитички циљеви обе државе, пре свега, очување суверенитета и територијалног интегритета земaљa, као и остваривање пуноправног чланства у Европској унији, у што скоријој будућности.

На крају састанка, председник ПГП са Украјином и амбасадор Украјине нагласили су да ће се заложити за реализовање споразума о слободној трговини двеју земаља, који је у преговорима, као и да Народна скупштина у скорије време ратификује споразум о безвизном режиму за боравак држављана обе земље у трајању до 90 дана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
среда, 14. април

Цео календар догађаја