Четвртак, 12. новембар 2015.

Састанак председника Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине са представницима Стејт департмента и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Мехо Омеровић састао се са представницом Стејт Департмента Десире Суо (Desiree Suo)и представницима Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији Кевином Фурејем (Kevin Furey) и Ксенијом Лазовић, а у вези мера које се у Републици Србији предузимају у циљу борбе против трговине људима.


Мехо Омеровић је упознао присутне са делокругом рада и активностима Одбора у области заштите људских права, као и постојању блиске сарадње Одбора са независним државним органима, пре свега Заштитником грађана, Повереником за заштиту равноправности и Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Истовремено их је обавестио да је упознат са Годишњим извештајем Владе САД о трговини људима у свету за 2015. годину, у делу који се односи на Републику Србију, где смо сврстани у групу држава „чије Владе не испуњавају у потпуности минимум стандарда за сузбијање трговине људима, али чине значајан корак у циљу унапређења и институционализације својих активности у периоду на који се односи овај Извештај“.

Навео је да ће већина уочених недостатака и критика бити неутралисана након усвајања и спровођења нове Националне стратегије за борбу против трговине људима и пратећег Акционог плана, обзиром да се ови стратешки документи припремају у једном широком консултативном процесу, уз учешће представника цивилног друштва, а прошли су јавну расправу и анализу експерата Европске комисије. Поменуо је и да је Влада Републике Србије именовала министра унутрашњих послова за председника Савета за борбу против трговине људима и још пет чланова тог савета.

Представница Стејт департмента је нарочито истакла потребу ефикасније заштите сведока, адекватног санкционисања извршилаца кривичног дела трговине људима, боље заштите жртава трговине људима, што ефикаснију обуку професионалаца, као и унапређење система за идентификацију жртава.

Учесници састанка су се сложили да ово питање треба посматрати и са становишта појачаних миграција ка земљама Европске уније, које још више могу да утичу на проблем трговине људима.

Закључено је да Народна скупштина и Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова треба да имају значајну улогу како у смислу унапређења законодавног оквира за борбу против трговине људима, тако и кроз контролну функцију у смислу праћења примене усвојених закона и поступања надлежних државних органа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 26. јануар

Цео календар догађаја