Четвртак, 10. март 2022.

Саопштење Надзорног одбора за изборну кампању са Предлогом мера за поштовање једнакости кандидата у представљању њихових програма

Надзорни одбор за изборну кампању на седници одржаној 10. марта 2022. године усвојио је Предлог мера за поштовање једнакости кандидата у излагању њихових програма и упућује учесницима у изборном процесу предлоге који се тичу садржаја предизборне кампање.


Наиме, у нашој земљи већ годинама постоји пракса да се предизборни наступи представника подносилаца изборних листа на изборима различитих нивоа углавном састоје од понављања неке врсте политичких слогана или изношења само неких програмских елемената за које они сматрају да су ударни и да ће им донети подршку потенцијалних бирача. Политичке емисије уопште посматрано, укључујући и оне предизборне, често имају „свађалачки“ карактер и чини се да учесници у њима верују да им је наступ успешнији ако се покажу вештијим у надвикивању са супарницима, па чак и у разменама увреда.

Надзорни одбор сматра не само да таква пракса није добра, већ и да је неопходно да учесници у кампањи, поред представљања кандидата, представе бирачима целину својих изборних програма, док су медији, пре свега јавни медијски сервиси, дужни да омогуће то представљање, односно да предизборне емисије организују тако да у њима на најбољи и најпотпунији начин буду представљени кандидати и изборни програми подносилаца изборних листа.

Представљање целине изборних програма подносилаца изборних листа је битан елемент поштовања изборног права, како активног тако и пасивног, загарантованог чланом 52. Устава Републике Србије, и тесно је скопчано са сврхом и смислом спровођења избора. Наиме, народни посланици се бирају да би учествовали у вршењу власти и то у вршењу законодавних и контролних овлашћења Народне скупштине, а парламентарна већина стиче и могућност вршења извршне власти. Саставни део активног изборног права грађана је и њихово право да унапред знају, пре него што поколоне поверење неком од подносилаца изборних листа, како сваки од подносилаца изборних листа намерава да поступа у сваком од сегмената вршења власти уколико дође у позицију да власт врши, било у оквиру парламентарне већине или мањине. Овом праву је корелативна обавеза представника подносилаца изборних листа да изнесу своје целовите изборне програме, али пружање могућности изношења изборних програма представља и саставни део пасивног изборног права учесника у изборном процесу.

Надзорни одбор сматра да су програми подносилаца изборних листа централни садржај који мора да буде изношен и представљан у предизборној кампањи, као и да је адекватно и равноправно представљање тих програма битан елемент поштовања и остваривања како активног тако и пасивног изборног права грађана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
недеља, 25. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја