Петак, 22. септембар 2006.

Разговор о потреби јачања административног и стручног потенцијала за послове европских интеграција

Председнице одбора Народне скупштине Републике Србије за европске интеграције и спољне послове Сузана Грубјешић и Гордана Чомић разговарале су данас у Дому Народне скупштине са члановима делегације Европског парламента, који бораве у дводневној радној посети Србији.Председнице одбора Народне скупштине Републике Србије за европске интеграције и спољне послове Сузана Грубјешић и Гордана Чомић разговарале су данас у Дому Народне скупштине са члановима делегације Европског парламента, који бораве у дводневној радној посети Србији. У делегацији су начелник Директората за сарадњу са националним парламентима Ален Баро и Естел Карле де Луази, задужена за односе са земљама југоисточне Европе.

Господин Баро је представио циљеве Програма сарадње и размене искустава између Европског парламента и националних парламената и предложио да се наредне године, у сарадњи са Народном скупштином, овакав програм реализује и у Србији.

Председнице Грубјешић и Чомић истакле су да је укључивање у Европску унију за Србију један од кључних циљева у чијој реализацији Народна скупштина има незаобилазну улогу. Народна скупштина, међутим, нема неопходни административни и стручни потенцијал за послове европских интеграција, због чега је, по њиховој оцени, започињање сарадње и размене искустава са Европским парламентом већ почетком 2007. године добродошло. Такође је важно да се у реализацију овог програма, поред стручних служби које се баве питањима повезивања са Европском унијом, укључе народни посланици, медији и стручна јавност.

Председница Одбора за иностране послове Гордана Чомић предложила је да се међу приоритетна питања у програм сарадње Европски парламент-Народна скупштина Србије уврсте питања парламентарне контроле војске, полиције и служби безбедности.

У току дана, представници Европског парламента разговарали су и са руководиоцима Службе Народне скупштине и начелницима Сектора за међународне односе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2