Четвртак, 21. септембар 2006.

Програм парламентарне сарадње ЕУ парламента и НСРС у циљу унапређења рада запослених националног парламента

У дводневној радној посети Народној скупштини Републике Србије борави делегација Европског парламента у којој су начелник Директората за сарадњу са националним парламентима Ален Баро и његова сарадница Естел Карле де Луази, задужена за односе са земљама источне Европе.У дводневној радној посети Народној скупштини Републике Србије борави делегација Европског парламента у којој су начелник Директората за сарадњу са националним парламентима Ален Баро и његова сарадница Естел Карле де Луази, задужена за односе са земљама источне Европе.

Госте из Европског парламента примио је у Дому Народне скупштине секретар Марко Даниловић, са сарадницима. На састанку су разматрана нека питања везана за израду програма сарадње и размене искустава између Европског парламента и Народне скупштине.

Господин Баро је истакао да је Директорат покренуо Програм парламентарне сарадње и размене ради унапређивања и ефикаснијих билатералних односа између Европског парламента и националних парламената. Овај програм, пре свега, има за циљ да стави на располагање информације о Европској унији административном особљу националних парламената и да им помогне да утврде приоритете у раду на националном нивоу.

Сваки програм се припрема ad hoc, узимајући у обзир специфичне захтеве појединих националних парламената, а организује се у форми семинара чији се дневни ред реализује на тематским седницама. Тим седницама присуствују заинтересовани за пренос искустава, најчешће у форми дијалога, између представника националних парламената и Европског парламента.

Током последње две године Програм је спроведен у свих 25 држава чланица ЕУ, као и у земљама кандидатима за чланство ЕУ, Румунији и Бугарској. Предвиђа се да се током наредне 2007. године примени и у другим земљама кандидатима за чланство у ЕУ и у Србији.

Секретар Народне скупштине Даниловић обавестио је чланове делегације о променама у раду Народне скупштине до којих је дошло после референдума у Црној Гори, после чега је Републике Србија преузела надлежности државне заједнице. Он је оценио корисним реализовање оваквог програма сарадње Европског парламента и Народне скупштине, и то већ почетком наредне године.

Са гостима из Европског парламента разговарали су данас и запослени у Одељењу за људске ресурсе Народне скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
петак, 30. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја