18. септембар 2019. Председницa и чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у разговору са посланицом Народне скупштине Републике Француске

18. септембар 2019. Председницa и чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у разговору са посланицом Народне скупштине Републике Француске

Среда, 18. септембар 2019.

Председницa и чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова са посланицом француског парламента

У Дому Народне скупштине, одржан је састанак чланова Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова са посланицом Парламента Републике Француске Летицијом Авиом.


Председница Одбора Јасмина Каранац нагласила је да се ове године обележава 180 година од успостављања званичних дипломатских односа две земље и додала да је Француска била савезник Србији у Другом светском рату.

Указала је на велики значај посете председника Француске Емануела Макрона Београду, у јулу ове године, која је оставила снажан утисак на цео регион.

У наставку састанка, Каранац је истакла да је парламнетарна сарадња две земље интензивирана и додала да је у Народној скупштини формирана Посланичка група пријатељства са Француском, коју чини 51 народни посланик. Такође, изразила је задовољство због чињенице да је председница ПГП са Србијом у француском парламенту, управо посланица српског порекла.

Јасмина Каранац је упознала посланицу Летицију Авиу са делокругом рада Одбора који она предводи, истакавши да Одбор чини 17 чланова, са својим заменицима. Упознала је саговорницу са надлежностима Одбора из различитих области и указала на законодавне и нормативне активности које су реализоване у протеклом периоду. Посебно је нагласила усвајање закона којима се унапређује заштита људских права, као што су Закон о националним саветима националних мањина, Закон о заштити права и слобода национаих мањина, Закон о службеној употреби језика и писама, Закон о заштити података о личности, као и Закон о бесплатној правној помоћи.

Оно што Народну скупштину, па тиме и Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова, очекује у наредном периоду, јесте усвајање новог Закона о родној равноправности у циљу пуног усклађивања са директивама Европске уније и одредбама Конвенције Савета Европе о спречавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција) и измене и допуне Закона о забрани дискриминације у циљу пуне усклађености са правним тековинама ЕУ, навела је Јасмина Каранац.

Говорећи о родној равноправности Каранац је истакла да 37,2 одсто састава Народне скупштине чине жене, односно од 250 посланика, 93 су жене. Такође, додала је да су жене заступљене на важним скупштинским функцијама, у парламентарним одборима, делегацијама и у извршној власти.

Током састанка, акценат је стављен на област заштите људских права и борби против говорa мржње на интернету. С тим у вези, председница Одбора интересовала се за Закон против говора мржње на интернету, који је у процедури Народне скупштине Француске.

Посланица Народне скупштине Републике Француске Летиција Авиа, која учествује на конференцији о борби против нетолеранције и промовисању једнакости у Београду, предлагач је закона за борбу против мржње на интернету у француском парламенту. С тим у вези, Авиа је истакла да je у Француској на снази Закон о слободи изражавања, који дефинише област говора мржње. Такође је указала да ће Законом против говора мржње на интернету који је у процедури, бити предвиђене санкције за ауторе таквог садржаја. Овим законом је предвиђено и да такав садржај мора бити уклоњен у року од 24 часа и да се са починиоцима оваквих дела баве специјални судови, судије и стручна лица која се баве овом облашћу.

На крају састанка, саговорници су закључили да постоји простор за додатно унапређење билатералне сарадње, а да је Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова заинтересован да се ближе упозна са Законом о слободи изражавања и Законом против говора мржње на интернету.

Састанку су присуствовале и народне посланице Олена Папуга, Весна Ивковић, Наташа Ст. Јовановић, Миланка Вукојичић Јевтовић и Љупка Михајловска.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја