10. децембар 2015. Председници посланичких група са комесаром за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом

10. децембар 2015. Председници посланичких група са комесаром за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом

Четвртак, 10. децембар 2015.

Председници посланичких група Народне скупштине разговарали са комесаром за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом

Након обраћања народним посланицима, на Петој посебној седници Народне скупштине, комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, састао се са председницима посланичких група Народне скупштине.


У име посланичке групе Српске напредне странке комесару Хану обратио се председник Посланичке групе Зоран Бабић, најпре речима захвалности за помоћ коју је Европска унија упутила Србији током прошлогодишњих поплава, а затим и на томе што ће на Међувладиној конференцији у Бриселу 14. децембра, бити отворена прва преговарачка поглавља у оквиру приступних преговора Србије Европској унији. Бабић је истакао да је то најбољи доказ да се Србија налази на добром путу и да су свеобухватне и тешке реформе које спроводи премијер Александар Вучић и Влада Републике Србије, дале очекиване резултате. Говорећи о мигрантској кризи која потреса целу Европу, Бабић је рекао да је Србија и до сада била одговоран партнер Европске уније и да је решена да будемо део решења у превазилажењу тог проблема. Извештај Европске комисије о Србији окарактерисао је као значајан подстицај за стране инвеститоре у Србији и изразио уверење да ће се добро одразити на економску ситуацију у Србији. Бабић је говорио и о процесу нормализације односа Београда и Приштине, и нагласио да Србија у потпуности испуњава обавезе из Бриселског споразума. „ Србија је јасно опредељена у намери да ка свету и Европи шаље поруке мира, посвећености реформама и стабилности“, закључио је Бабић.

Председник посланичке групе Борис Тадић – Социјалдемократска странка, Заједно за Србију, Зелени Србије, Марко Ђуришић сматра да је у протекле две године могло више да се уради током процеса европских интеграција, али и да ће отварање преговарачких поглавља довести до бољег живота свих грађана Србије. Председница Посланике групе Демократске странке Гордана Чомић изразила је спремност да, како је навела, сви будемо део заједничког напора и омогућимо Влади да се односи између Београда и Приштине нормализују. Као изузетно значајно истакла је отварање поглавља 23 и 24 , а која се тичу статуса националних мањина. Говорећи о мигранској кризи она је указала на неопходност апсолутног поштовања људских права и сматра да Западни Балкан може да да значајан допринос како би поштовање људских права било стављено на прво место система вредности.

Ђорђе Милићевић, шеф Посланичке групе Социјалистичке партије Србије, такође је отварање преговарачких поглавља протумачио као јасан сигнал подршке реформском процесу који спроводи Влада. „Пред нама је велики посао, али ова Влада никада није бежала од одговорности, а отварање поглавља нам потврђује да Србија има своје место и да је њено место у Европској унији“, нагласио је Милићевић.

Елвира Ковач, у име Посланичке групе Савеза војвођанских Мађара, указала је на значај отварања преговарачких поглавља 23. и 24 . Истакла је да је Радна група за израду посебног акционог плана за националне мањине вредно радила и да су резултати задовољавајући. О значају отварања поглавља који се односе на националне мањине говорио је и шеф Посланичке група СДА Санџака - ПДД Сулејман Угљанин, иако је имао одређене замерке на рад Радне групе за израду посебног акционог плана за националне мањине, коју је позвао на конструктивнију сарадњу.

Бојан Костреш из Лиге социјалдемократа Војводине поручио је да је богатство различитост предност коју свака земља треба да негује, и да јачањем Војводине јача цела Србије. Сматра да би томе допринело независно финансирање јавних предузећа, али и Аутономне покрајине Војводине. „Тиме би се додатно развила демократија у Србији, и помогло би нам на нашем европском путу“, сматра Костреш.

Задовољство због усвајања Бриселског споразума, али и забринутост због његовог непоштовања од стране Приштине, изразила је, у име Нове Србије Дубравка Филиповски. Зато је упутила молбу комесару Хану да уложи додатне напоре како би Приштина поштовала Бриселски споразум, поготово када је у питању формирање Заједнице српских општина.

О значају придруживање Србије заједници европских земаља говорили су шеф Посланичке група Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић, Петар Петровић из Јединствене Србије и Александар Југовић у име Посланичке групе Српског покрета обнове - Демохришћанске странке Србије. Истакли су да Влада улаже велике напоре како би тај задатак испунила и нагласили да о решености да се на том путу истраје, сведочи и податак да у Народној скупштини не постоји ни један посланик који не подржава евроинтеграције.

Након излагања шефова и представника посланичких група, комесар Хан рекао је да је апсолутна подршка народних посланика европским интеграцијама јак елемент за партнере у Европској унији, и доказ да постоји јак интерес и поверење у српску елиту, кад је у питању проширење. Верује да ће врло брзо, по отварању преговарачких поглавља 35. и 32 , бити отворена и поглавља 23. и 24.

„Улазак у Европску унију биће пратећи резултат. Цео процес преговора донеће велику корист пре свега грађанима Србије, кроз реформе, модернизацију и развој. Грађани треба да разумеју да реформе могу да буду болне, али их треба посматрати кроз дугорочне ефекте“, закључио је Хан.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја