Четвртак, 24. август 2006.

Председници Марковић и Сили отворили Други «Омладински камп толеранције» у Сегедину

Председник Народне скупштине Републике СрбијеПредраг Марковић и председница Парламента Републике Мађарске Каталин Сили отворили су синоћ у Сегедину Други «Омладински камп толеранције».Председник Народне скупштине Републике СрбијеПредраг Марковић и председница Парламента Републике Мађарске Каталин Сили отворили су синоћ у Сегедину Други «Омладински камп толеранције».

У оквиру пројекта дефинисаног Декларацијом о остваривању заједничког “Програма толеранције” која је потписана у фебруару 2005., и ове године је организован «Камп толеранције» који окупља средњошколце из Србије и Мађарске. «Мађарско-Српски парламентарни омладински камп» одржава се у Сегедину од 23. до 27. августа, у оквиру омладинских дана Сегедина. Председници Марковић и Сили су поручили младим учесницима кампа да о разлозима због којих је Програм толеранције и потписан треба, у наредним данима, да науче од народних посланика оба парламента као и од историчара који ће им говорити о заједничким историјским моментима два народа.

Председници Марковић и Сили састали су се пре свечаности отварања Омладинског кампа у градској кући у Сегедину, где су разговарали о даљој сарадњи у оквиру Програма толерације и сагласили се да убудуће организацију Програма, који се реализује кроз Омладинске кампове, треба «спустити» са нивоа председника парламената на ниво локалне самоуправе и извршне власти, с обзиром да су темељи Програма толеранције већ постављени. Председници Сили и Марковић разговарали су и о питањима аутономија у Европи као и о питању либерализације визног режима Мађарске за грађане Србије и уставним променама које следе и у Мађарсој и у Србији.

Учесници кампа су и ове године средњошколци из Србије и Мађарске(50 ђака обе националности), а његов основни циљ је међусобноупознавање омладине већинске нације са српском и мађарском националном заједницом која живи у две земље, упознавање иприближавањедве традиције и културеиначина живота заједница.Последњег дана, учесници ће посетити и Парламент Мађарске у Будимпешти.

Први омладински камп толерације одржан је прошле године на Палићу у организацији Народне скупштине Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
понедељак, 14. јун

Цео календар догађаја