23. јул 2019. Председница ПГП са Кипром и отправник послова амбасаде Републике Кипар у Србији

23. јул 2019. Председница ПГП са Кипром и отправник послова амбасаде Републике Кипар у Србији

Уторак, 23. јул 2019.

Председница ПГП са Кипром примила отправника послова амбасаде Кипра у Србији

Председница Посланичке групе пријатељства са Кипром Биљана Пантић Пиља разговарала је данас са отправником послова амбасаде Републике Кипар у Србији Стелиосом Георгиоуом.


Отправник послова Георгиоу известио је председницу ПГП са Кипром о најновијим дешавањима и провокацијама турске стране унутар кипарске ексклузивне економске зоне. Наиме, 8. јула ове године још једна турска платформа, поред оне упућене у мају ове године, налази се унутар ексклузивне економске зоне, у територијалном мору Републике Кипар на само 11 км од источне обале. Такође, турски истраживачки брод врши сеизмолошка истраживања јужно од Лимасола, а све њих прати велики број бродова турске ратне морнарице.

Отправник послова Георгиоу указао је да је у питању непоштовање међународног правног поретка, посебно одредбе Морског Права Конвенције УН за морско право из 1982.године, као и кршење суверенитета Републике Кипар, имајући у виду да се један од бродова налази у унутар њеног територијалног мора. Он је оценио да овакве акције не доприносе миру нити заштити права кипарских турака, а Влада Републике Кипар истиче да ће корист од експлоатације природних ресурса из ексклузивне економске зоне имати сразмерно сви грађани Кипра, након изналажења коначног и свеобухватног решења кипарског проблема.

Председница ПГП са Кипром Биљана Пантић Пиља навела је да Србија осуђује упад у ексклузивну економску зону као и да се залаже за изналажење мирног решења кипарског питања. Она је додала да је Кипар пријатељска земља која Србију подржава на путу ка ЕУ, али и у процесу изналажења решења косовског питања, као и у међународним организацијама. Она је подсетила да је делегација Народне скупштине посетила недавно Кипар и руководству земље поновила своју подршку. Она је истакла у разговору са Србија помно прати дешавања у ексклузивној економској зони имајући у виду пријатељство и подршку кипарског народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
недеља, 20. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја