1. децембар 2015. Председница Одбора за спољне послове са амбасадором и почасним конзулом Јерменије у Србији

1. децембар 2015. Председница Одбора за спољне послове са амбасадором и почасним конзулом Јерменије у Србији

Уторак, 1. децембар 2015.

Председница Одбора за спољне послове разговарала са амбасадором Јерменије

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић разговарала је данас са амбасадором Јерменије Гагиком Галаћианом (Gagik Ghalachiana) о билатералној, економској и сарадњи Србије и Јерменије у међународним организацијама.


На састанку је обострано констатовано да у последње три године, односи Србије и Јерменије на нивоу влада иду узлазном линијом, а посебно на нивоу министарства спољних послова.

Амбасадор Галаћиан упознао је председницу Одбора за спољне послове са званичним позивом председника Парламента Јерменије председници Народне скупштине да у следећој години посети Јерменију, што ће бити прва посета једног председника Народне скупштине овој земљи. Он је оценио да ће ова посета допринети успостављању парламентарних односа, имајући у виду да је парламентарна дипломатија важно средство у међународним односима. Амбасадор је оценио да ће прва посета Јерменији дати подстрек за сарадњу, не само на нивоу председника парламената, већ и на нивоу одбора и група пријатељстава. Амбасадор Галаћиан је овом приликом позвао на унапређење сарадње Србије и Јерменије у међународним организацијама. Он је поновио да ће Јерменија и даље подржавати Србију по питању Косова и Метохије и подсетио да је његова земља подржала Србију при недавном гласању у УНЕСКУ.

Председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић изразила је изненађење чињеницом да до сада ниједан председник Народне скупштине није посетио Јерменију, али и да ниједан председник Парламента Јерменије није посетио Србију. Она је оценила да то значи да сарадња парламената није достигла сарадњу извршних власти. Ђуровић је похвалила сарадњу српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) са претходним саставом јерменске делегације у овој организацији и изразила незадовољство недостатком те сарадње данас. Она је детаљно упознала јерменског амбасадора са односима делегација Србије и Јерменије у ПССЕ.

Председница Ђуровић и амбасадор Галаћиан сложили су се да је сарадња на нивоу парламената добар начин да се отворена питања и проблеми превазиђу.

Састанку је присуствовао и почасни конзул Јерменије у Србији Предраг Томић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја