11. октобар 2018. Председница Народне скупштине отворила конференцију поводом почетка пројекта и кампање Нисте сами

11. октобар 2018. Председница Народне скупштине отворила конференцију поводом почетка пројекта и кампање Нисте сами

Четвртак, 11. октобар 2018.

Председница Народне скупштине отворила конференцију поводом почетка пројекта и кампање Нисте сами

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворила је у Дому Народне скупштине конференцију поводом почетка пројекта и кампање „Нисте сами“, која има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља.


Гојковић је нагласила да је циљ пројекта да се пошаље јасна порука да млади који се суочавају са менталним проблемима нису и неће у савладавању ових препрека бити сами и истакла да је неопходно да се заједно боримо против предрасуда које још увек постоје у нашем друштву о овој теми.

Гојковић је рекла да питање менталног здравља младих заслужује велику пажњу и бригу читавог друштва, јер се ради о популацији која представља будућност наше земље и да је зато важно да се разговара, а не да се окреће глава, посебно имајући у виду да ризици и проблеми који могу довести до поремећаја менталног здравља постају све бројнији у условима савременог начина живљења.

Председница Скупштине је напоменула да због тих предрасуда, од којих савремена друштва, не само наше, још увек болују, многи, а посебно млада популација и њихове породице се тешко одлучују да потраже стручну помоћ чак и онда када су свесни или барем наслућују да имају проблем. Са друге стране, како је указала, и када поделе проблем који имају, суочавају се са стигмом околине, што их неретко гура на маргине друштва и продубљује осећај усамљености и нерешивости унутрашњих проблема.

„Изузетно је важно и да се млади охрабре да потраже стручну помоћ када се суоче са осећајем да у себи имају проблем који их тишти. Са друге стране, морамо бити свесни да, у страху од негативне реакције околине, код младих често превлада осећај нелагоде и срамоте која постаје несавладива препрека и баријера да потраже ту најважнију помоћ. И зато као друштво морамо хитно да се са овим суочимо и почнемо да мењамо овај начин размишљања“, рекла је Гојковић.

Председница Парламента је истакла да је неопходно да се младима пошаље порука, кроз систем образовања, медије и све оне канале комуникације који су им блиски, да су проблеми менталног здравља саставни део људског функционисања и да нема ничега срамотног у тешкоћама које су у вези са менталним здрављем, те да разговор са стручним лицем не треба да представља никакав баук.

На представљању пројекта „Нисте сами“, који се спроводи под покровитељством председнице Народне Скупштине и у сарадњи са UNICEF и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, између осталих, говорили су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и Северине Леонарди из Канцеларије UNICEF.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подсетио је да је октобар месец, у свету и код нас, месец посвећен менталном здрављу. Нагласио је да Министарство велику пажњу посвећује том питању, јер се много младих сусреће са емоционалним проблемима, стресом и страхом, те да ће подржати сваку друштвено-одговорну иницијативу.

Министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић истакла је да посебна пажња мора да се посвети менталном здрављу младих и особа са инвалидитетом. Такође, истакла је да имплементација одрживих циљева агенде 2030 УН-а, којих има 17, говори о томе да нико не сме да буде маргинализован.

„Стигматизација која влада у друштву мора да се сузбије, а особама које пате од ових болести поред медицине, мора помоћи и друштво, које мора де се едукује, првенствено заузимањем позитивног става, а не да реагује страхом“, истакла је Ђукић Дејановић. Она је истакла да се незнање у друштву по овим питањима може спречити дестигматизацијом и деинституционализацијом.


Видео (1)

Четвртак, 11. октобар 2018. | обраћање председнице Народне скупштине на отварању конференције поводом почетка пројекта и кампање „Нисте сами“ 11.10.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
уторак, 23. април

Цео календар догађаја