6. новембар 2015. Председник Одбора за уставна питања и законодавство са представницима Мисије ОЕБС-а у Србији и ОЕБС/ОДИХР

6. новембар 2015. Председник Одбора за уставна питања и законодавство са представницима Мисије ОЕБС-а у Србији и ОЕБС/ОДИХР

Петак, 6. новембар 2015.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство са представницима Мисије ОЕБС-а и ОЕБС/ОДИХР

Председник Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине др Александар Мартиновић састао се данас са представницима Мисије ОЕБС-а у Србији и ОЕБС/ОДИХР.


Председник Одбора за уставна питања и законодавство захвалио је представницима Мисије ОЕБС-а и ОЕБС/ОДИХР на досадашњој сарадњи и истакао је да је жеља Одбора да се настави сарадња, која се остварује на основу Меморандума о разумевању, а на основу кога је сачињена процена законодавног поступка и утврђене области које је потребно унапредити. Он је обавестио саговорнике да је одржано шест тематских радионица о различитим аспектима система израде прописа на основу којих је сачињен нацрт Мапе пута регулаторне реформе, скуп препорука за реформу законодавног процеса и посебно се захвалио представницима ОДИХР-а на подршци током сачињавања нацрта. Др Мартиновић је навео да је Одбор на 63. седници размотрио нацрт мапе пута, где је закључено да Мапа пута треба да се заврши током 2015. године и изнео предлог да се до краја године у Народној скупштини презентује Мапа пута регулаторне реформе.

Карин Вагнер, шефица Одсека за добру управу, Мисије ОЕБС-а у Србији поздравила је предлог председника Одбора и истакла је да је у интересу и Мисије ОЕБС-а у Србији и ОДИХР-а да се закључе активности у које су уложени напори последњих година.

Марцин Валецки, шеф Одељења за демократизацију, ОДИХР/ОЕБС оценио је да је сарадња ОДИХР-а и Народне скупштине веома добра, посебно истичући да је подршка Народној скупштини приоритет ОДИХР-а. Он је подржао предлог др Мартиновића да се до краја ове године организује догађај где ће бити представљена Мапа пута регулаторне реформе.

Валецки је обавестио председника Одбора и о другим областима у којима ОДИХР може пружити подршку Народној скупштини, као што су препоруке и правна мишљена о важним законима, што како је додао ОДИХР ради заједно са Венецијанском комисијом у циљу помоћи земљама чланицама ОЕБС-а.

Председник Одбора за уставна питања и законодавство навео је да ће законодавна активност и у наредном периоду бити интензивна и да ће рад Народне скупштине у великој мери бити повезан са усклађивањем законодавства са прописима Европске уније. Додао је и да у Србији постоји општи концензус да је потребно реформисати политички систем у циљу економичности и приближавања грађанима, што би, како је додао захтевало промену Устава и великог броја закона. Председник Одбора за уставна питања и законодавство захвалио се шефу Одељења за демократизацију, ОДИХР/ОЕБС на предлозима за сарадању и закључио да би препоруке, мишљења и савети били изузетно значајни током наведених процеса.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја