26. децембар 2019. Председник Одбора за спољне послове и амбасадор Исламске Републике Иран у Србији

26. децембар 2019. Председник Одбора за спољне послове и амбасадор Исламске Републике Иран у Србији

Четвртак, 26. децембар 2019.

Председник Одбора за спољне послове примио у опроштајну посету амбасадора Ирана у Србији

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић примио је данас у опроштајну посету амбасадора Исламске Републике Иран у Србији Хосеина Мола Абдолахија.


Амбасадор Абдолахи захвалио је председнику Обрадовићу на срдачном приступу и сарадњи захваљујући чему је остварена добра парламентарна сарадња двеју држава. Он је оценио да је постигнуто боље међусобно упознавање и утрт пут за унапређење сарадње радних тела два парламента.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић оценио је да је у претходном периоду показано како парламенти могу да унапреде међудржавну сарадњу, што може да буде пример другима како се сарадња мећу државама унапређује. Он је изразио задовољство сусретима са иранским колегама, а посебно председником парламента Лариџанијем током трајања 141. скупштине ИПУ која је одржана у октобру, у Београду.

„Међународна сцена се брзо мења, мења се распоред снага у свету и Иран и Србија биће у прилици да се чују и да направе кораке ка сарадњи и миру у свету“, поручио је Обрадовић.

У разговору је истакнуто да је важан корак у правцу унапређења сарадње и међусобног упознавања народа било укидање виза и успостављање директне авио линије након 28 година. Такође, остварен је два ипо пута већи обим трговинске размене без обзира на санкције, постигнут је значајан напредак у сарадњи у области одбране, а Иран наставља да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и пружа јој подршку у међународним организацијама.

Саговорници су се сложили да је претходни период формирао нове прилике за даљу сарадњу Србије и Ирана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5