27. децембар 2018. Учесници састанка

27. децембар 2018. Учесници састанка

Четвртак, 27. децембар 2018.

Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду састао се са представницима ресорног министарства и пољопривредних удружења

Председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Маријан Ристичевић састао се у Дому Народне скупштине са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и пољопривредних удружења.


На почетку састанка председник Одбора указао је на значај пољопривреде као најстарије привредне делатности и истакао да је Народна скупштина, заједно са Одбором за пољопривреду, шумарство и водопривреду, отворена за све пољопривреднике, за сва њихова питања и евентуалне сугестије. Маријан Ристичевић је навео да је ова година веома успешна за пољопривреднике и захваљујући томе, средства намењена за подстицаје у пољопривреди, која су 2012. године износила 19 милијарди динара, знатно су увећана за 2019. годину и износиће 41,5 милијарди динара. Истакао је значај прерађивачке индустрије и прехрамбене производње и додао да је од велике важности да будемо конкурентни на околним тржиштима. Такође, додао је да средства за подстицаје и субвенције не мањкају, већ је неопходно радити на ефикаснијој обради захтева.

Испред Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду обратио се државни секретар Велимир Станојевић и том приликом истакао је да је буџет опредељен за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде из године у годину све већи и изнео податак да је буџет за 2019. годину већи за око 7,6 милијарди динара у односу на 2018. годину, односно износи 51 милијарду динара. Сва та средства су искључиво усмерена ка субвенцијама и подстицајима пољопривредницима. Станојевић је указао на све већи број израђених правилника и предузетих мера у циљу пружања бољих услова пољопривредницима, као и да се велики акценат ставља на модернизацију механизације за биљну и за сточарску производњу и тракторе, који су у последњих пар година у лошем стању. С тим у вези, истакао је да је само протекле недеље издато око 2 500 решења за механизацију и тракторе.

Скупу се обратио Зоран Милићевић, председник Управног одбора Сабора произвођача агропривреде Србије који је изнео проблеме са којима се суочавају пољопривредници и указао, између осталог, на тешке услове у којима раде и живе људи на селу.

Током састанка разговарало се на тему субвенција и подстицаја у пољопривреди, извозу и увозу меса, о биљној производњи, о вакцинацији меса против куге као и о опстанку младих на селу.

Састанку су присуствовали и дискутовали директорка Управе за ветерину Емина Милакара, помоћник директора Управе за ветерину Бојан Живковић, помоћник директора Управе за аграрна плаћања Драгослав Милутиновић, помоћник директора за аграрна плаћања Бошко Уметић, испред Управе за ветерину Маја Андријашевић и Бобан Ђурић, као и представници пољопривредних удружења.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја