26. фебруар 2021. Учесници састанка

26. фебруар 2021. Учесници састанка

Петак, 26. фебруар 2021.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону разговарао са представницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове из Републике Српске

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић разговарао је у Народној скупштини са представницима Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове из Републике Српске, о заштити имовинских права Срба на подручју Федерације Босне и Херцеговине, посебно зато што је велики број њих сада настањен у Републици Србији.


Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић истакао је да је ово изузетно важна политичка тема, јер се врши велики притисак и настоји да се запечати имовински статус Срба у Федерацији БиХ – да остану без имовине. Он је навео да је интенција да имовина Срба који више не живе на територији Федерације БиХ пређе у руке других власника и институција.

Директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове из Републике Српске Босиљка Предраговић детаљно је упознала саговорника са чињеницом да је у Босни и Херцеговини у току поступак хармонизације и усаглашавања катастра и земљишних књига и да се то, супротно закону, врши без претходног позивања власника земљишта и непокретности. Тако, велики број грађана није упознат да може остати без својине, на основу правног института одржаја, навела је она. Босиљка Предраговић је додала и да, пошто је Уставни суд БиХ одбацио апел упућен од стране Владе Републике Српске, Влада задужила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове да пружа правну помоћ избеглим и расељеним лицима из Федерације БиХ. Формирано је шест канцеларија за стручну правну помоћ навела је она, и додала да су већ успели да се реше проблеми Срба који живе у БиХ, али да је сада неопходна подршка из Републике Србије да се дође до свих расељених лица која живе на њеној територији. Процењује се да укупно има преко 350.000 Срба који су власници имовине на територији Федерације БиХ, нагласила је Предраговић.

Милимир Вујадиновић је истако да је подршка Републици Српској неупитна, посебно сада, када имамо снажну државу Србију, политичку вољу и озбиљне политичке структуре, на челу са председником Републике Александром Вучићем. Он је додао и да је добро што се питања од националног значаја, као што је ово, покрећу најпре на политичком нивоу, а након тога се спуштају на оперативни.

Састанку су присуствовали и представници релевантних институција за ову тему – Министарства спољних послова, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Комесаријата за избеглице и миграције, који су изразили вољу да дају допринос, у оквиру својих надлежности, решавању овог значајног питања. Током разговора, учесници су се сложили да је битно, не само да се очува имовина Срба у Федерацији БиХ, него и да се стратешки и дугорочно уреди њено коришћење, те да постоји могућност и преноса власништва на институције Републике Српске или Српску православну цркву.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
четвртак, 15. април

Цео календар догађаја