15. децембар 2018. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону са учесницима Конгреса

15. децембар 2018. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону са учесницима Конгреса

Понедељак, 17. децембар 2018.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону присуствовао Седмом конгресу Привредника у Загребу

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присуствовао је Седмом конгресу Привредникових стипендиста и српске омладине који је одржан у суботу, 15. децембра 2018. године у Српској православној општој гимназији у Загребу.


Линта је у свом обраћању, окупљеним бившим и садашњим Привредниковим стипендистима и гостима из Хрватске и региона, између осталог, рекао да Србија има право и обавезу да брине о Србима ван Србије и да им помогне у очувању њиховог националног и културног идентитета. Он је истакао да је Влада Србије, на предлог председника Вучића, у среду 12. децембра, донела одлуку да исплати Привреднику средства за 25 стипендија за српске ученике и студенте у 2019. години. Линта је подсетио да је Влада Србије, након посете председника Вучића Хрватској исплатила средства за 20 стипендија у 2018. години.

Линта је, након доделе стипендија новим стипендистима, присуствовао панел дискусији на тему Млади између „ми“ и „они“. Он се јавно супротставио провокативној тези једне од учесница панел дискусије Марији Селак с Филозофског факултета у Загребу која је тврдила да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску. Линта је јасно рекао да наведена теза о карактеру рата током 90-их година прошлог века апсолутно није тачна већ да бројне чињенице јасно говоре да је Туђманов режим извршио агресију на Југославију, ЈНА и Србе у Хрватској. Он је истакао да се хрватски народ још увек није суочио са својом усташком прошлошћу што се види кроз бројне примере и да је поразна чињеница да, према истраживању Института друштвених наука у Загребу, чак 71 одсто ученика завршних средњих школа у Хрватској има позитивно мишљење о злогласној НДХ.

Koнгресу су присуствовали митрополит загребачко-љубљански Порфирије, посланик у Хрватском сабору из реда СДСС-а Борис Милошевић и многи други.

Дан раније, 14. децембра 2018. године, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта посетио је епископа горњокарловачког Герасима у владичанском двору у Карловцу.

Том приликом разговарали су о тешком положају преосталих Срба у Епархији, као и изградњи православне цркве у Вргинмосту, за коју је, након посете председника Александра Вучића овом крају, средства обезбедила Влада Србије.

Такође, разговарало се и о могућностима обнове православних светиња у другим деловима Епархије. Посебна пажња посвећена је теми заштите пољопривредног земљишта протераних Срба и других оштећених грађана који живе ван Хрватске.

Линта је предложио епископу Герасиму да наша црква има много активнију улогу у очувању српске земље, са чим се владика сложио. Линта је истакао да једино СПЦ може да сачува земљу протераних Срба из Хрватске.

„Од завршетка рата 1995. године до данас Хрватска је отела више од 800 хиљада катастарских парцела пољопривредног земљишта грађанима српске националности“, рекао је Линта и додао да би сваком протераном Србину требало пружити правну помоћ да своју земљу врати у посед.

„У случају да Срби нису у стању да обрађују своју земљу јер живе изван Хрватске, треба им омогућити да је могу дати на коришћење, на одређени временски период, Српској православној цркви“, рекао је Линта. Он је нагласио да ће са овим предлогом упознати и остале владике чија се седишта епархија налазе на подручју Хрватске.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2