Петак, 22. септембар 2006.

Председник Народне скупштине на прослави 160 година од оснивања Врховног суда Србије

На позив председнице Врховног суда Србије Виде Петровић-Шкеро, председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић присуствовао је обележавању 160 година од оснивања ове институције.На позив председнице Врховног суда Србије Виде Петровић-Шкеро, председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић присуствовао је обележавању 160 година од оснивања ове институције. Председник Марковић се обратио на свечаној акладемији у Народном позоришту у Београду честитајући јубилеј Врховном суду и истакавши да читаво друштво мора да научи од Народне скупштине и суда да мора да се ради по процедури и пред очима јавности. Он је уједно изразио наду да ће «држава смоћи снаге, као што то чине суд и Скупштина, да после вишегодишње расправе грађани изађу и донесу одлуку о новом Уставу Србије».

Подсетивши судије да се, када пред председником Народне скупштине полажу заклетву, заклињу својом чашћу да ће своју дужност вршити верно Уставу и закону, по најбољем знању и умећу и служити само истини и правди, председник Марковић је рекао: «Кунем се својом чашћу да ћу у оквиру своје надлежности и током припреме завршетка новог Устава Србије учинити све да се у наредним годинама, вама сви обраћају са «Часни суде», а да ви судите у име државе и народа, јер ви морате да штитите државу од бахатих појединаца, али и да штитите појединце од бахатости државе. Само на тај начин моћићемо да испунимо значењем четири оцила грба Србије, а то су солидарност, стабилност, стандарди и самопоштовање».

На свечаној академији поводом прославе јубијела Врховног суда Србије говорили су и Вида Петровић-Шлеро, председница Врховног суда и Зоран Стојковић, министар правде. Врховни суд Србије основан је на основу Уредбе Кнеза Александра Карађорђевића 21. септембра 1846. године. Поводом 160 година од оснивања Врховни суд је приредио у Народном позоришту изложбу историјских докумената и фотографија и издао монографију о историји Врховног суда Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја