2. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици

2. децембар 2020. Председник Народне скупштине Ивица Дачић и шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици

Среда, 2. децембар 2020.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио је шефа Делегације Европске уније у Србији амбасадора Сема Фабриција

Амбасадор Фабрици је честитао председнику Народне скупштине Ивици Дачићу ступање на дужност и изразио уверење да ће добра сарадња остварена на месту шефа дипломантије бити настављена и на новој функцији.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић упознао је саговорника са тренутним активностима и приоритетима рада Народне скупштине у предстојећем периоду. Истакао је спремност да током свог мандата ради на оснаживању улоге Народне скупштине. Информисао је саговорника да је Народна скупштина већ унела низ промена у свом раду које за циљ имају унапређење рада, а које су у складу са препорукама из Извештаја Европске комисије о напретку Србије. Подвукао је да ће Народна скупштина својим радом и активностима настојати да на најбољи начин допринесе процесу европских интеграција Републике Србије.

Председник Народне скупштине је обавестио да ће, у договору са председником Републике и председницом Владе, у Народној скупштини ускоро бити организована седница која ће бити посвећена разматрању Извештаја Еворпске комисије о напретку Републике Србије за 2020. годину. Ово ће бити први пут да се о Извештају о напретку разговара у пленуму.

Саговорници су разговарали о међустраначком дијалогу и плaновима за његов наставак, у складу са ранијим договорима постигнутим између представника Европsког парламента и тадашње председнице Народне скупштине. Председник Народне скупштине Ивица Дачић најавио је да ће након усвајања буџета овом питању бити посвећена посебна пажања и да ће, у том контексту, ускоро иницирати разговор са Дејвидом Мекалистером, председавајућим Комитета за спољне послове Европског парламента, како би разменили мишљења о међустраначком дијалогу, темама које би он обухватио, учесницима, временском овиру и др.

Амбасадор Фабрици је истакао важност коју ЕУ придаје наставку међустараначког дијалога и поздравио спремност за његов скори наставак. Позитивно је оценио иницијативу да се Извештај Европске комисије о напретку Ребулике Србија разматра у Народној скупштини. Поздравио је промене у раду које је Народна скупштина почела да спроводи и изразио спремност ЕУ да пружи сву помоћ и подршку за даље унапређење ефикасности рада Парламента. Амбасадор Фабрици је подвукао и важност укључивања организација цивилног друштва у легислативни процес.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31