25. јул 2013. Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић примио министра спољних послова Републике Литваније и председавајућег Министарског савета ЕУ Линаса Линкевичијуса

25. јул 2013. Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић примио министра спољних послова Републике Литваније и председавајућег Министарског савета ЕУ Линаса Линкевичијуса

Четвртак, 25. јул 2013.

Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић примио министра спољних послова Републике Литваније и председавајућег Министарског савета ЕУ Линаса Линкевичијуса

Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић примио је Њ.Е. г. Линаса Линкевичијуса, министра спољних послова Републике Литваније, председавајућег Министарског савета Европске уније.


Председник Народне скупштине се захвалио шефу литванске дипломатије на ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању Србије Европској унији донету у парламенту те земље, што је представљало значајан допринос самој одлуци за почетак преговора. Стефановић је изразио наду да ће литванско шестомесечно председавање Европском унијом, започето у јуну, бити успешно и да ће у том периоду почети и преговори Србије о чланству у Европској унији.

Председник Стефановић је потом обавестио Линкевичијуса о приоритетима рада Владе и Народне скупштине на питањима од највећег значаја за Србију рекавши да је посебно борба против корупције добила потврду и у Европској комисији и у недавној изјави комесара за проширење, Штефана Филеа, додајући какоје за очекивати да су прва поглавља која ће бити отворена у преговорима, управо поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права, људска права и реформу правосуђа. Управо су та питања важна за Србију и то не само у оквиру преговора са унијом, наставио је Стефановић, већ она треба да омогуће и бољи живот наших грађана, и додао да достизање стандарда Европске уније представља могућност да се постигну циљеви који су зацртани пре годину дана.

Председник Народне скупштине је такође оценио да економска сарадња Србије и Литваније има потенцијал за даљи и бржи развој, као и укупна билатерална сарадња, укључујући политичку и парламенарну сарадњу. Искуства која Литванија има из периода када је и сама била земља кандидат, али и касније, као чланица Европске уније би значајно помогла Србији на њеном путу према унији, рекао је Стефановић.

Наш циљ је улазак у Европску унију до 2020. године, констатовао је председник Народне скупштине и навео да све области у којима су започете реформе, хармонизацију закона и прописа са европским, оцењујући да нас очекује напоран посао. Стефановић је обавестио Линкевичијуса о успону регионалне сарадње, као једном од приоритета спољне политике Србије, напомињући да је улога Србије у региону у претходних годину дана опште оцењена као конструктивна и значајна.

Када је у питању Бриселски споразум, Стефановић је шефа литванске дипломатије упознао са актуелним тренутком самог процеса, али је напоменуо да се српска страна не ограничава на преговарање већ је посвећена испуњавању договореног као и да су резултати наших напора проверљиви, иако се ради о тешким одлукама и мукотрпном процесу. Председик Народне скупштине посебно је поменуо договор о предстојећим изборима на Косову, панираним за почетак новембра, уз констатацију да Влада идржава Србија позива Србе са Космета да учествују на изборима, тим пре што сви коју су тамо рођени имају право гласа и могу да гласају.

Шеф литванске дипломатије Линкевичијус је одао признање на озбиљној припреми за преговоре са Европском унијом и оценио да се ради о специфичном и веома интензивном процесу, додавши да је најбољи начин сарадње у том процесу директан контакт са одговарајућим одборима земаља чланица. Линкевичијус је рекао да ће са задовољством пренети да је исказан интерес за ближу билатералну сарадњу два парламента и констатовао да је Литваија „ресетовала“ односе са Србијом, веома брзо ратификовала Споразум о стабилизацији и придруживању оставивши по страни нерешена билатерална питања заузевши став да су Западни Балкан и Србија далеко важнији од отворених питања.

Линкевичијус је изразио наду да ће Србија започети преговоре што пре, односно у време председавања Литваније Европском унијом које истиче крајем децембра рекавши да је импресиониран степеном припремљености Србије за отпочињање преговора у свим поглављима.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја