18. јул 2013. Председник Народне скупштине и председници посланичких група у разговору са комесаром Европске комисије за проширење и суседску политику

18. јул 2013. Председник Народне скупштине и председници посланичких група у разговору са комесаром Европске комисије за проширење и суседску политику

Четвртак, 18. јул 2013.

Председник Народне скупштине и председници посланичких група разговарали са комесаром Европске комисије за проширење и суседску политику

Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић и председници посланичких група у Народној скупштини разговарали су са комесаром Европске комисије за проширење и суседску политику Штефаном Филеом. Састанку је присуствовао и амбасадор Венсан Дежер, шеф делегације Европске уније у Србији.


Председник Народне скупштине је, изразивши задовољство због посете комесара Филеа, нагласио да је сусрет са председницима посланичких група значајан не само за парламент већ и за грађане Србије који ће, како је рекао, у наредном периоду имати прилике да се упознају са оним што ће се дешавати у процесу преговарања са Европском унијом. Стефановић се захвалио Филеу на принципијелној подршци да Србија започне процес преговарања о приступању, нагласивши да је његва помоћ била драгоцена. Представивши председнике посланичких група у Народној скупштини, Стефановић је нагласио да је ово одлична прилика за отворени дијалог о свим питањима везаним за сам процес.

Захваливши се на прилици да се обрати шефовима посланичких група, комесар Европске комисије за проширење је додао да се ради о важном сегменту његове посете Србији, због могућности интеракције и размене мишљења о најважнијим питањима. Филе је посебно нагласио два, према њему, важна питања: улогу парламента у преговарачком процесу, коју види као шансу да ојача своју позицију, јер ће Народна скупштина, као најважнија институција јачати свој кредибилитет. Други важан циљ треба да буде отвореност преговора за све значајне чиноице у друштву. Филе је додао да постоје различити модели вођења преговора, али да по његовом мишљењу они треба да буду отворени за све грађане, као и да у сам процес треба укључити представнике грађанског друштва. Комесар за проширење Европске уније је препоручио да процес буде тако осмишљен да изабрани политичари могу говорити о конкретним резултатима и достигнућима, уместо да се он представи као скуп захтева које намеће Брисел и који захтевају доношење тешких одлука и стварају потешкоће које ће нестати када се уђе у Европску унију. Филе је препоручио да се користе сва поглавља преговора као могућност да се покаже како се током процеса живот грађана значајно побољшава, да се све мења на боље.

Шеф посланичке групе Уједињених региона Србије, Владимир Илић је рекао да се његова странка од почетка залаже за европске интеграције. Илић је изразио уверење да ће парламент у овом сазиву у пуном капацитету подржати тај процес, имајући у виду већинску подршку сада али и у будуће. Шеф посланичке групе Уједињених региона је оценио да је питање европских интергација до сада више пута политички злопупотребљавано, посебно у изборним кампањама, као и да грађани нису имали прилике да се упознају са реалностима самог процеса, али да су се коначно стекли услови да се такав однос промени и да се европске интеграције не користе у дневно политичке сврхе. Илић је закључио да је парламент спреман да се велики посао пред нама изнесе до краја.

Заменик шефа посланичке групе Демократске странке, Јанко Веселиновић је изразио задовољство због могућности да се отворено разговара и цитирао некадашњег премијера Зорана Ђинђића који је наш положај према Европској унији упоредио са бродом у који улази вода и који није баш стабилан, али да, уколико избацујемо воду, он може стабилније да заполови према Европској унији. Веселиновић је додао да Демократска странка даје подршку процесу интеграција али да је то питање на коме треба да се постигне консензус нагласивши да је потребно и да Влада буде одговорна, да су неопходни независно судство и медији. Веселиновић је такође рекао да је примена закона већи проблем од његовог доношења и да се надзорна улога парламента мора бити значајнија и додао да ће се његова странка залагати да се европске вредности доследно спроводе чиме ће се повећати и поверење грађана.

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије Слободан Самарџић изнео је став да његова странка сматра да ће све време над преговорима бити наднета сенка неизвесности питања суверенитета и територијалног интегритета Србије, додајући да ће у ствари 35. поглавље преговора бити посвећено преговорима Београда и Приштине. Самарџић је оценио да је циљ у преговорима апстрактан а сам процес неизвестан, предложивши да се је тренутак да се приступи прагматичнијем и реалнијем плану у коме ће бити садржани мање амбициозни програми.

Верољуб Арсић, шеф посланичке групе Српске напредне странке је рекао да сматра да нам предстоји озбиљан рад у два правца. Један је, према његовим речима, спровођење Бриселског споразума, поштојући, како је рекао, све оно што је и раније договорено, доказујући тиме обиљност и снагу преговарачке позиције. Други правац, наставио је Арсић, представља усклађивање домаћег законодавства са законодавством Европске уније, оценивши да тај процес није важан само због Европских интеграција, већ и због грађана Србије и започетог процеса реформи.

Милорад Мијатовић, шеф посланичке групе Социјалдемократске партије је потсетио на тренутак укидања визног режима за грађане Србије, оценивши да је тада потврђена опредељеност Европске уније за Србију у Европи. Мијатовић је додао да је њехова странка заинтересована да се преговори што пре заврше и да Србија приступи Европској унији, да у нашој земљи заживе стандарди Европске уније што ће од Србије начинити уређену земљу, закључивши да смо европљани и да се тако и осећамо.

Балинт Пастор, шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара рекао је да његова странка подржава европске интеграције потсетивши да је, иако је представник позиционе странке, честитао Влади на показанј храбрости у протеклих годину дана и оценио да ће та храброст бити присутна и убудуће. Пастор је изразио наду да ће парламент утицати на ток преговора и посебно поменуо значај питања националних мањина у преговорима, како је предвиђено документима из Копенхагена, као и владавине права, односно отворено питање права странаца на куповину пољопривредног земљишта у Србији. Пастор је оценио да би Србија и Европска унија требало да пронађу решења која се тичу заштите пољопривредних произвођача.

Дубравка Филиповски, заменик председника посланичке групе Нова Србија рекла је да су грађани Србије свесни важности овог тренутка и додала како очекује да ће у процесу преговарања Народна скупштина имати значајну улогу. Филиповски је поставила и конкретно питање о следећем, важном кораку који треба да предузмемо када су у питању европске интеграције.

Душан Петровић, шеф посланичке групе „Заједно за Србију“ потврдио је да је велика већина посланика у парламенту за европски пут и додао како се његова посланичка група за то залаже већ 25 година. Петровић је рекао да икао се ради о опозиционој странци, „Заједно за Србију“ подржава европску политику владе. Петровић је нагласио да је један од приоритета спољне политике регионална сарадња и регионалне иницијативе, оценивши да бисмо у не тако далекој будућности могли да будемо заједно у Европској унији.

Ненад Милић, земеник председника посланичке групе Либерално демократске партије, захвалио се на прилици за отворени дијалог, изразио подршку европској политици и оценио да је она једини пут напред за Србију.

Бранко Ружић, председник посланичке групе Социјалистичка партија Србије је рекао да је већина политичких опција у Србији заиста опредељена за Европске интеграције. Ружић је посебно нагласио значај Бриселског спразума и улогу председника Владе Ивице Дачића и првог потпредседника Владе Александра Вучића у том процесу. Шеф посланичке групе Социјалистичке партије је нагласио значај тог споразума који је признат у Европској унији, као и значај почетка преговора, на чему се посебно захвалио комесару Филеу и Европској унији. Ружић је додао да Србија схвата како је европски пут пун изазова али да време које ће бити потребно да се он пређе, зависи од нас самих.

Одговарајући на излагања шефова посланичких група, комесар Филе је реако да је најважније у овом тренутку да парламент пошаље јасну поруку Влади да се што пре формира преговарачки тим и да се именује шеф тог тима, додавши да процес „снимања“ стања започиње у септембру. Филе је охрабрио посланике да учествују у планирању и раду рекавши да је посао парламента огроман, јер је потребно да се усвоји велики број закона. Директиве, наставио је Филе, треба да се преведу у такве законе који ће највише користити грађанима Србије. Сам процес треба да буде отворен према јавности и у њега треба да буду укључени представици цивилног друштва, рекао је Филе и додао како ћемо сами дефинисати брзину процеса који такође треба користити за јачање регионалне сарадње.

Када су у питању поглавља 23 и 24, која се односе на питања правосуђа, правде, слободе и сигурности, европски комесар је рекао да ова поглавља имају највећи потенцијал за трансформацију, као и да је Европској унији стало да посматра како се спроводе закони и акциони планови.

Одговарајући на питање о територијалном интегритету и суверенитету и самој перспективи уласка у Европску унију, Филе је рекао да глобализација чини земље међузависнима али да је на малим земљама да пронађу начине међусобне сарадње, оцењујући да што смо дуже ван Европске уније, теже је одупрети се процесу у коме велике земље реализују своје интересе. Што се самог чланства у Европској унији тиче, Филе је рекао да то није удаљен циљ и да је сасвим јасно да процес води до уласка у Европску унију а да ћемо брзину и временски оквир одредити сами.

Европски комесар је нагласио да је једини начин да се уђе у Европску унију доказивање кредибилитета земље која ће показати да ће својим уласком ојачати унију.

Када је у питању поглавље 35, Филе је рекао да се не ради о специфичном пглављу које се односи на Косово и да се њиме не мењају, како је рекао, правила игре. Део тог поглавља које се односи на „остала питања“ представљаће управо однос према управљању и спровођењу онога што је процес нормализације односа Београда и Приштине. Филе је закључио да Европска унија нема намеру да нас приморава да радимо било шта што је изван процеса хармонизације.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја