17. јул 2013. Председник Народне скупштине у разговору са амбасадорком Краљевине Данске у Србији

17. јул 2013. Председник Народне скупштине у разговору са амбасадорком Краљевине Данске у Србији

Среда, 17. јул 2013.

Председник Народне скупштине примиo амбасадорку Краљевине Данске у Србији

Председник Народне скупштине, др Небојша Стефановић примиo je, у Дому Народне скупштине, Њ.Е. Мете Кјуел Нилсен, амбасадора Краљевине Данске у Србији,у опроштајну посету.


Председник Народне скупштине је амбасадорку Нилсен обавестио о припремама за почетак процеса преговарања са Европском унијом у парламенту. Председник Стефановић је изнео неколико примера искустава земаља региона које су данас чланице Европске уније, који се односе на њихов преговарачки процес и на улогу парламента у том процесу. Оценивши да је улога парламента у том процесу веома значајна Стефановић је истакао да су преговори значајнији за Србију од партијских интереса, додајући да се у Народној скупштини управо разрађује стратегија сарадње међу скупштинским одборима.

Амбасадорка Нилсен је изнела позитивна искуства Данске у процесу преговора, и што је још важније, појаснила улогу данског Одбора за европске послове који даје мандат министрима Владе за разговоре који се воде у Бриселу. Нилсен је нагласила да је Влада Данске мањинска, те је ово питање веома важно, јер је улога парламента, односно ресорног одбора, не само експертска већ и политичка.

Амбасадорка Данске је констатовала да одлази из Србије после шест година и одала признање председнику Народне скупштине на приступу који је унео у рад парламента који повећава његов углед као и кредибилитет који је годинама био низак. Нилсен је такође констатовала да се на националном нивоу ствари крећу у добром смеру, из перпективе времена које је провела у Србији али је додала да према њеном мишљењу, постоји проблем са интертношћу младих. Данска амбасадорка је, говорећи у том контексту најавила објављивање публикације коју ће финансирати њена земља а која ће пружати одговоре на сва значајнија питања из процеса евроитеграција Србије. Брошура би требало да садржајем и опремом буде доступна и разумљива пре свега средњошколцима, студентима и општој популацији која показује интерес за Европску унију и процес приступања Србије.

Председник Стефановић се сложио са констатацијом да је потребно да обавештеност јавности о процесу преговарања и о последицама договореног треба да буде значајно боља и у том контексту поменуо могућност усвајања нове резолуције о европским интеграцијама, додајући да је претходна усвојена још 2004. године. Јавна расправа на ту тему и сам чин усвајања би значајно помогли да се јавност боље обавести о самом процесу и приоритетима у наредном периоду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 9. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја