8. јул 2013. Председник Народне скупштине примио у опроштајну посету амбасадора Републике Хрвaтске у Србији

8. јул 2013. Председник Народне скупштине примио у опроштајну посету амбасадора Републике Хрвaтске у Србији

Понедељак, 8. јул 2013.

Председник Народне скупштине примио амбасадора Републике Хрвaтске у Србији

Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић примио је амбасадора Републике Хрватске Њ.Е. Жељка Купрешака у опроштајну посету.


Амбасадор Купрешак је констатовао да се у односима Србије и Хрватске, у протекле четири године, колико је трајао његов мандат у Београду, доста тога променило и да су редовни и учестали контакти и састанци високих и највиших државних званичника две земље постали уобичајени додавши да је и лично поносан због тако позитивног развоја односа. Купрешак је рекао да наступа нова фаза у односима две земље уласком Хрватске у Европску унију и додао да се превасходно мора мислити о будућности. Амбасадор Хрватске је нагласио да је велики заговорних европских интеграција Србије и да ће Хрватска и даље том процесу пружати пуну подршку Србији, оценивши да читав регион, па самим тим и Хрватска имају интерес да Србија буде стабилна и просперитетна земља. Осврћући се на отворена питања у односима две државе Купрешак је изразио очекивање да ће она бити решена за добробит народа који живе у Србији и Хрватској, рекавши да Хрватска није учинила све на повратку хрватских држављана српске националности, али да је разлог за то економска ситуација, изражавајући наду да ће се пронаћи компромисно решење јер су људска права недељива. Амбасадор Хрватске је поновио позив председнику Народне скупштине да посети Хрватску, али и да се успостави ближа сарадња парламентарних одбора, где би Сабор Хрватске, односно ресорни одбори могли да пренесу искуства у преговорима са Европском унијом.
Председник Народне скупштине је рекао да је имао неколико сусрета са председником Сабора и да је честитао на уласку Хрватске у Европску унију. Стефановић је констатовао да су наши односи били оптерећени отвореним питањима међу којима је право на повраћај имовине Србима из Хрватске, али да је важно да се на решавању тих отворених питања ради. Председник скупштине је посебно нагласио чињеницу да се треба угледати на пут Хрватске у Европску унију у додао да је један од приоритета Србије, поред европских интеграција и регионална сарадња, стабилност и економска перспектива. Стефановић је оценио да је време да почнемо да размишљамо и о заједничком наступу на трећим тржиштима, када је у питању економија али да нам је такође значајна сарадња по питању европских интеграција јер је потребно усагласити са земљама чланицама Европске уније 140 хиљада страница докумената у преко 10 хиљада докумената.
Председник Народне скупштине је додао да ће Народна скупштина европским интеграцијама имати про активну улогу. Оценивши да су регионалне иницијативе и заједнички наступ заснован на минимуму интереса свих у региону свима донео корист закључивши да без обзира на све препреке и прошлост постоје сви услови за будућу успешну сарадњу.
Стефановић је прихватио позив да учини посету Загребу, додавши да би преношење искустава из преговора Хрватске са Европском унијом било од великог значаја за наш парламент.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја