21. фебруар 2013. Председник Народне скупштине у разговору са амбасадором САД у Србији (фото ТАНЈУГ)

21. фебруар 2013. Председник Народне скупштине у разговору са амбасадором САД у Србији (фото ТАНЈУГ)

Четвртак, 21. фебруар 2013.

Председник Народне скупштине примио амбасадора САД у Србији

Председник Народне скупштине, мр Небојша Стефановић примио је амбасадора САД Мајкла Кирбија.


Захваливши се на пријему, амерички амбасадор је, говорећи о актуелним питањима од интереса за Србију оценио да Сједињене Државе сматрају да постоји, како изгледа, спремност Београда и Приштине да преговарају. Влада Сједињених Држава је, према његовим ечима, задовољна што се ствари крећу у добром смеру и оценио како изгледа да постоји жеља политичких чинилаца у Србији да се питање Косова превазиђе и да се пажња посвети другим пиоритетима који укључују економију, борбу против корупције и европске интеграције.
Председник Стефановић је рекао како верује да је дошло време да се посветимо економији, додавши да је охрабрујуће што је у децембру месецу прошле године забележен веома мали, али ипак присутан привредни раст што ће се, како се нада, наставити и у овој години. Стефановић је посебно поменуо аспект међународне сарадње, али и оне која подстиче привлачење инвестиција у земљу. Оценивши да је повећање буџета за пољопривредну производњу био добар потез, али да треба наставити са улагањима, посебно инвестицијама у пољопривреду. Као добар пример Стефановић је навео инвестиције у пољопривреду из Уједињених Арпаских Емирата.
Амбасадор Кирби је такође нагласио да постоји велики потенцијал за пољопривреду у Србији на дужи рок и заинтересовао се за образовни систем у сегменту образовања кадрова за модерну пољопривредну производњу, посебно у погледу планирања инвестиција и производње. Као потенцијалне привредне гране које би се могле значајније развијати амбасадор Кирби је поменуо и грађевинарство и приметио да бирократска процедура блокира значајнији развој те гране у Србији. Амерички амбасадор је такође посебну пажњу посветио програмима Сједињених Држава који се односе на образовање али и могућност америчких инвестиционих улагања у Србију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 24. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја