1. фебруар 2013. Председник Народне скупштине у разговору са Делегацијом Одбора за европске послове Парламента Финске

1. фебруар 2013. Председник Народне скупштине у разговору са Делегацијом Одбора за европске послове Парламента Финске

Петак, 1. фебруар 2013.

Председник Народне скупштине примио делегацију Одбора за европске послове Парламента Финске

Председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић примио је делегацију Одбора за европске послове Парламента Финске, коју је предводила Миапетра Кумпула – Натри, председница Одбора.


Председник Народне скупштине Небојша Стефановић је изразио захвалност Финској на помоћи у процесима евроинтеграција Србије и нагласио да се нада да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора са Европском унијом, оценивши да је Србија испунила услове за почетак преговора.
Стефановић је додао како високо цени допринос Финске у достизању европских циљева Србије и обавестио госте о законодавној активности, посебно оној која се односи на усаглашавање домаћег законодавства са европским, односно о усвојеним системским законима, попут оног о Јавним набавкама, који доприносе стратешким циљевима новог сазива парламента и Владе, борби против корупције. Оценивши интензитет те борбе као снажан, Стефановић је додао да такав однос према корупцији помаже Србији да испуни још један од својих стратешких циљева – привлачење страних инвестиција кроз стварање климе и услова за сигурно пословање у Србији.
Билатерална сарадња је један од приоритета и у раду парламента, посебно кроз одборе, као и отвореност парламента и његова контролна улога у односу на извршну власт, нагласио је Стефановић, додајући да би развијање капацитета Скупштине, посебно рада одбора, требало да се остварује и уз преузимање искустава других парламената, попут финског.
Као једну од улога парламента у билатералној сарадњи, Стефановић је посебно нагласио подстицај који се врши кроз међународне активности за јачање економске сарадње са другим државама, док су, према његовим речима економски приоритети области пољопривреде, енергетике и инфраструктуре, које би, према његовом мишљењу, биле занимљиве и за финске инвеститоре.
Председица одбора за европске послове финског парламента Миапетра Кумпула – Натри нагласила је да у финском парламенту постоји традиција подршке и помоћи парламентима земљама кандидатима за Европску унију. Она је изразила задовољство успешним програмима у којима учествује Финска, као и нивоом билатералних, посебно парламентарних односа две земље, додавши да се очекује посета делегације српског парламента Финској у непосредној будућности.
Финску делегацију је посебно интересовао положај жена у српском парламенту и њиховом општем укључивању у политички живот.
Председник Стефановић је обавестио делегацију да једну трећину посланика у парламенту чине жене, као и да неке од најважнијих скупштинских одбора предводе представнице позиционих и опозиционих посланичких група. Стефановић је, са друге стране, оценио да још увек има доста места за јачање утицаја жена и у самом парламенту, али и у политичком животу земље, наводећи неке од позитивних примера.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2