27.септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Европског суда за људска права

27.септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Европског суда за људска права

Четвртак, 27. септембар 2012.

Председник Народне скупштине разговарао са председником Европског суда за људска права

Председник НСРС Небојша Стефановић примио је председника Европског суда за међународна права из Стразбура Sir Nicolas Bratza, судију Европског суда из Србије, проф, др Драгољуба Поповића и господина Michael O’ Boyle.


Председник Европског суда Sir Nicolas Bratza упознао је председника Народне скупштине са бројем случајева из Србије који се налазе пред судом у Стразбуру и нагласио да смо по броју предмета шеста земља, и додао да се већина случајева односи на неспровођење пресуда али и на неисплаћивање дневница резервистима. Изразивши оцену да део проблема лежи у спором извршавању пресуда, Sir Bratza је додао да је због великог броја предмета Суд за људска права оптерећен и да би због тога настале застоје требало решавати на националном нивоу.

Упознајући председника Народне скупштине Стефановића о питањима реформе Европског суда за људска права он је предложио да младе судије из српског правосуђа неко време проведу у Стразбуру и да се тамо упознају са процесом и процедуром рада.

Председник НСРС Небојша Стефановић обавестио је уваженог госта и његове колеге да је у новом сазиву Скупштине и Одбор за људска права, основан у складу са препорукама Брајтонске декларације. Оценивши да у Скупштини нема довољан број стручњака по питању људских права он је упутио позов предстанвицима суда у Стразбуру да помогну Одбору и службама НСРС кроз обуку и тренинге.

Председник Европског суда је са задовољством прихватио информацију о основању одговарајућег Одбора и обећао да ће се лично заложити за организовање такве обуке.

Преседник НСРС је констатовао да Србија за разлике од неких другох држава до сада није имала пресуду у Стрзабуру којом би се захтевала промена Устава и додао да ће, уколико се пронађе да одлуком Суда за људска права постоји контрадикторност у складу са нашим законима, Народна скупштина предузети предузети иницијативу да се спорни закон промени.

Председник Стефановић је такође обавестио госте да Народна скупштина планира организовање расправе о Брајтонској декларацији и замолио представнике међународног суда за људска права да на тој расправи буду кључни говорници, што је са задовољством прихваћено.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја