26.септембар 2012. Председник Народне скупштине и амбасадор Краљевине Шведске

26.септембар 2012. Председник Народне скупштине и амбасадор Краљевине Шведске

Среда, 26. септембар 2012.

Председник Народне скупштине примио амбасадора Краљевине Шведске

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић примио је Њ. Е. Бертила Кристера Аспа, амбасадора Краљевине Шведске у Београду, на његов захтев.


Председник НСРС је изразио задовољство поводом сусрета, обавестио о приоритетима и предстојећим активностима о раду Парламента, даљем отварању Парламента за јавност, а нарочито је нагласио значај економског развоја контексту и даљих процеса евроинтеграција. Такође је изразио интересовање за унапређење међупарламентарне сарадње.

Амбасадор Шведске је саопштио да његова земља веома цени напоре уложене у поједностављење процедуре и реализације шведских инвестиција у Србији. Амбасадор Асп је председника Стефановића обавестио о наставку инвестирања Икее која планира отварање регионалног центра у Србији уз могућност отварања производног погона. По питању КиМ повољно је оценио поступке нове владе као јасну опредељеност за дијалог и додао да се Шведска залаже да се у преговоре укључе политичка питања како би се постигло одрживо решење. Такође је оценио да би даљи напредак у процесу евроинтеграције довео до лакшег решавања проблема КиМ. У том контексту обавестио је да се шведска страна унутар ЕУ залаже за скорије одређивање датума за почетак преговора.

Председник Стефановић се захвалио на подршци евроинтеграција и указао да би признање напредка Србије унапредило даљу динамику тих процеса. Стефановић је рекао да Србија очекује залагање међународне заједнице на заштити људских права Срба на Косову и Метохији.

Амбасадор Шведске пренео да унутар Европске Уније постоји консензус о томе да унилатерални потези уназађују постигнуте резултате и угрожавају даљи напредак дијалога, када је у том смислу послат јасан сигнал Приштини након јулских догађаја 2011 године. Додао је и да људска права треба да буду гарантовано безусловна, оценивши да поседовање ЕУ у дијалогу Београда и Приштине не би требало да тече кроз модел нуђење готових решења. У том контексту оценио је и да унутар ЕУ постигнут договор да се не дозволи блокирање процеса евроинтеграција коришћењем дијалога Беопграда и Приштина као инструмента и притом нагласио конструктивност наше стране примећујући да се оваквом ставу приклонио и званични Берлин.

Амбасадор Асп је посебно скренуо пажњу на питање азиланата са српским држављанством у Шведској и пренео да је, иако је иницијално било успеха у решавању овог питања, у претходних годину дана дошло до стагнације и замолио за дање ангажовање сугеришући примену шенгенског модела у законодавству Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја