20. септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Парламентарне скупштине Савета Европе

20. септембар 2012. Председник Народне скупштине и председник Парламентарне скупштине Савета Европе

Четвртак, 20. септембар 2012.

Председник Народне скупштине разговарао са председником Парламентарне скупштине Савета Европе

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић се у Стразбуру, на маргинама Конференције председника парламената земаља чланица Савета Европе, састао са председавајућим Парламентарне скупштине, Жан Клод Мињоном.


Господин Мињон је на почетку састанка изразио задовољство што је први билатерални сусрет који има, управо са председником парламента Србије потсетивши да је он, као представник Француске, веома заинтересован за Србију и њен европски пут. Он је председника Стефановића обавестио о главним темама конференције а у оквиру којих ће се говорити о изазовима парламентарне демократије, ситуацији у арапском свету и будућности Суда за људска права, који је свакако једна од најважнијих институција Савета Европе.
Савет Европе, према Мињоновим речима, прати развој догађаја у свакој од 47 земаља чланица, што се свакако односи и на Србију. Он је констатовао да је у извештају посматрачке комисије из јануара ове године видљив напредак по свим питањима од значаја и изразио очекивање да ће доћи до даљег напретка у кључним питањима реформе правосуђа, борби против корупције, улоге парламента у контроли извршне власти и стању слободе медија.
Председник Народне скупштине је рекао да му је велика част што је први сусрет у Стразбуру управо онај са председавајућим Парламентарне скупштине Савета Европе. Стефановић је обавестио саговорника да Србија чини све да испуни критеријуме и стандарде Савета Европе и уверио господина Мињона да ће се наставити путем реформи. Он је истакао приоритете у раду парламента у новом сазиву, јачање контролне улоге парламента, заштита права мањина, реформу правосудног система и слободе медија обавестивши господина Мињона о резултатима који су за нешто више од месец дана од формирања нове владе и парламента постигнути на том пољу. Стефановић је истакао значај евентуалне одлуке да се период мониторинга што пре закључи истакавши да је он лично отворен за све иницијативе које би допринеле том циљу.
Председавајући Парламентарне скупштине СЕ, Жан Клод Мињон је оценио да је рад комисије за мониторинг веома значајан јер се ради о независном телу. Он је нагласио да ће све информације које је председник Народне скупштине Небојша Стефановић изнео у разговору пренети члановима комисије и изјавио да жели да што пре дође до закључења процеса мониторинга, јер је, како је рекао, Србија веома потребна Савету Европе, јер правац у коме се Србија креће има директне последице на дешавања у читавом региону.
Господин Мињон је закључио да је он, као посланик Француске, земље Европске уније, веома заинтересован за сваки успех Србије и њену будућност у европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја