Уторак, 18. септембар 2012.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић примио је госпођу Дуњу Мијатовић, представника ОЕБС-а за слободу медија

Госпођа Мијатовић је на почетку састанка изразила задовољство што се налази у парламенту непосредно пошто је формирана нова скупштинска већина.


Она је нагласила да Канцеларија ОЕБС-а за медије потпуно стоји на располагању Народној скупштини. Потсећајући на чињеницу да је Србија у функцији председавајућег ОЕБС-а 2015 годидине, госпођа Мијатовић је оценила да има довољно времена да се одреде приоритети, али је нагласила да је слобода медија један од приоритета ОЕБС-а протекле три године.
Председник Народне скупштине захвалио се на понуђеној помоћи рекавши да је свака помоћ добро дошла Србији која жели да достигне међународне стандарде, посебно у области медија. Стефановић је скренуо пажњу да је један од проблема у медијској сфери са којима се Србија среће, нејасни власнички односи и оценио да су закони из области медија лоши. Циљ је, према Стефановићевим речима, да се поставе такви стандарди који ће спречити да медији буду политички билтени појединих политичких странака, као што је то до сада био случај, али ни да медије финансира влада, односно поједина министарства. Ми, који смо искусили медијску хајку, треба да обезбедимо да се то не понови – закључио је Стефановић.
Председник Народне скупштине представио је гостима планове за транспаретност рада парламента, пре свега оне који се односе на јавност рада саме скупштине али и скупштинских одбора, односно на бољу везу између парламента и јавности.
Госпођа Мијатовић је посебно нагласила потребу да се спроведе декриминализација клевете и изразила посебно задовољство чињеницом да је Председник Републике Томислав Николић помиловао новинара који је осуђен због дела клевете. Такви сигнали и евентуално измештање дела клевете у прекршајни поступак би свакако у Европској унији и ОЕБС-у били препорука за Србију.
Обавештена да постоји иницијатива управо из Кабинета Председника Републике да се формира радна група која би радила на новој законској регулативи из области медија, госпођа Мијатовић је понудила помоћ Канцеларије за слободу медија ОЕБС-а, што је председник Народне скупштине, у свом капацитету, прихватио са задовољством.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја