17.септембар 2012. Председник Народне скупштине и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији

17.септембар 2012. Председник Народне скупштине и шеф Делегације ЕУ у Републици Србији

Понедељак, 17. септембар 2012.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић примио је Њ. Е. Венсана Дежера, шефа делегације Европске уније у Србији

Шеф делегације Европске уније у Србији, Венсан Дежер честитао је председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу на избору на значајну функцију оценвиши да је улога парламента кључна за процес придруживања Србије Европској унији.


Он је најавио два значајна догађаја који ће у Народној скупштини нагласити њен значај за даљи процес који треба да доведе до почетка преговора са Европском унијом, посету Интер парламентарне групе крајем септембра као и Извештај о прогресу земаља кандидата. Господин Дежер је иразио задовољство због неколико позитивних промена насталих после релативног затишја изазваног изборним процесом у Србији, али је и упозорио да би за даљи напредак свакако требало предузети неке непопуларне мере у погледу заустављања даљег буџетског дефицита као и реформе у неколико области на које је Европска унија до сада у дужем временском периоду упозоравала али које до сада нису спроведене.
Господин Дежер је такође нагласио да би наставак преговора са Међународним монетарним фондом био значајан не само због директног финансијског аспекта већ и због кредибилитета, јер би повољан исход тих преговора повећао шансе за аранжмане са Светском банком али и осталим међународним финансијским институцијама. Он је зато упозорио да законски предлози и одлуке донесене у сектору јавних финансија треба да буду у складу са оним што ће се од Србије очекивати кад преговори са Европском унијом започну.
Председник Народне скупштине је уверио шефа мисије Европске уније да ће Србија наставити европским путем али и да је потребно да заједнички више радимо на појашњавању значаја Европске уније за Србију објашњавајући на реалистичан начин које су предности чланства. Треба бити отворен према јавности и изградити поверење код грађана, закључио је Стефановић.
Када је у питању платформа за преговоре о Косову, господин Дежер се интересовао за њен значај и улогу коју би таква плаформа могла да има. Председник Стефановић је госту изнео свој став да би требало јавности јасно предочити шта је до сада договорено, иако, наравно, формалне ратификације не може бити. Значајно је, такође, према Стефановићу, ко ће водити преговоре, али су ништа мање значајна ни остала питања, попут безбедности Срба на Косову и Метохији. О свему томе, закључио је председник Народне скупштине, потребно је постићи консензус у парламенту што би олакшало касније преговоре. Косово и Метохија представљају једно од најтежих отворених питања у Србији, оно је политички осетљиво, па је потребно градити консезус у читавом друштву, закључио је Стефановић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја