17.септембар 2012.  Председник Народне скупштине и амбасадор Исламске Републике Ирана у Републици Србији

17.септембар 2012. Председник Народне скупштине и амбасадор Исламске Републике Ирана у Републици Србији

Понедељак, 17. септембар 2012.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић примио је Њ.Е. амбасадора Исламске Републике Иран, Аболгасема Делфиа

Амбасадор Делфи је пренео честитке и топле поздраве председника парламента Ирана и изразио наду да ће у новом сазиву парламента доћи до даљег развоја парламентарних односа Србије и Ирана.


Он је потсетио председника Стефановића на историјат дугих и како је рекао, пријатељских односа две земље које је карактерисала успешна економска сарадња али и заједничке ставове формулисане кроз Покрет несврстаности. Распадом бивше државе ти односи су неко време замрли, како је оценио анбасадор Делфи, али се данас реализују посебно преко Мешовитог комитета за економска питања. Према његовим речима, енергетика је доминирала питањима економске сарадње, што је и природно, јер је Иран прва земља света по резервама нафте и земног гаса. Према оцени амбасадора Делфија, чињеница да Србија велики део својих енергетских потреба задовољава преко Руске Федерације представља препоруку, јер, како је рекао, Исламска република Иран и Руска Федерација имају добре односе и трајну сарадњу.
Амбасадор Ирана је обавестио председника Народне скупштине да је меморандум о сарадњи у области енергетике пред усвајањем и изразио уверење да ће бити верификован у парламенту.
Када је у питању актуелни политички тренутак, амбасадор Делфи је иразио уверење да ће одлука техничке владе да подржи санкције против Ирана бити превазиђена мерама које ће омогућити даљу сарадњу, потсетивши на подршку Покрета несврстаних и ИСламске републике Иран територијалном интегритету и суверенитету Србије на целој територији.
Председник Народне скупштине Небојша Стефановић је изразио уверење да ће сарадња наших парламената у будућности бити много значајнија и изразио захвалност на принципијелном ставу Ирана када су у питању Косово и Метохија. Он је оценио да су приоритети рада парламента сарадња са парламентима других држава, посебно пријатељских земаља и додао да би интензивнији контакти парламентараца помогли да више сазнамо једни о другима. Председник Народне скупштине је закључио да и ми попут Ирана, желимо да се ослонимо на сопствене снаге и да са економијом која ће бити јача и самосталнија реализујемо свој циљ – улазак у Европску унију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
четвртак, 25. фебруар

Цео календар догађаја