17.септембар 2012.  Председник Народне скупштине и амбасадор Италије у Републици Србији

17.септембар 2012. Председник Народне скупштине и амбасадор Италије у Републици Србији

Понедељак, 17. септембар 2012.

Председник Народне скупштине Небојша Стефановић примио је Њ. Е. Арманда Варикиа, амбасадора Републике Италије у Србији

Преневиши четститке и честитајући у своје име амбасадор Италије Њ. Е. Армандо Варикио изразио је задовољство због чињенице да први потези новог скупштинског сазива у Србији, попут Италије, дају значајну улогу парламенту у политичком животу.


Председник Народне скупштине се сложио са таквом констатацијом и обавестио амбасадора Варикија да ће се, током састанка председника парламената у оквиру конференције Савета Европе састати и са председавајућим италијанског парламента, Ђанфранком Финијем. Небојша Стефановић је обавестио амбасадора Италије о приоритетима парламента у наредном периоду укључујући значајнију контролу извршне власти, завршетак пројекта „електронског парламента“ као и значајнију улогу скупштинских одбора.
Амбасадор Варикио је обавестио председника Стефановића о улози италијанског парламента коју је окарактерисао као значајну, посебно када је у питању рад одбора. Као пример навео је одбор за спољне послове који често позива италијанске дипломате који пред одбором образлажу да ли су одређене одлуке у складу са националним интересима и спољном политиком земље.
Председник Стефановић је информисао свог госта о чињеници да нови сазив парламента у праксу уводи да седнице воде потпредседници, што је до сада био редак случај као и да жели да пред јавношћу прикаже ново лице парламента, окренуто према јавности и грађанима што би ојачало углед у друштву.
Председник Народне скупштине је иницирао размену парламентарних делегација, јер сматра да би нашим посланицима било драгоцено да размене искуства са својим италијанским колегама.
Амбасадор Варикио је нагласио да и скупштинске службе у италијанском парламенту имају значајну улогу у да њихове квалитетне анализе умногоме помажу посланицима да успешно обављају свој посао. Он је изразио уверење да ми међусобни контакти високих званичника у парламенту такође допринели успешнијој парламентарној сарадњи. Амбасадор Варикио је такође приметио да у обе земље влада тешка економска ситуација , али и да су економски односи приоритет сарадње Србије и Италије, напоменувиши да у овом часу најмање 500 италијанских компанија ради у Србији.
Посебна пажња је посвећена фабрици Фиата у Крагујевцу. Саговорници су изразили задовољство постигнутим и изразили уверење да ће таква сарадња бити пример за остале, посебно на пољу енергетике.
Италија је била и остаће активна у напорима Србије да достигне своје европске циљеве, док је регионална сарадња значајна у том смислу јер Италија жели што бољу у чвршћу сарадњу са Србијом коју сматра бликом и центром региона. Парламентарна сарадња гради мостове међу државама – закључио је амбасадор Варикио.
Председник Стефановић је оценио да нова парламентарна већина показује одговорност, док промене наступају оном брзином која омогућава да се очува стабилност земље. Иако се сусрећемо са великим, посебно економском проблемима, Стефановић закључује да је могуће спровести реформе и борити се против системске корупције и криминала.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
субота, 27. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја