Четвртак, 19. октобар 2006.

Председник Марковић примио групу деце поводом акције против насиља над децом

Поводом Дана акције против насиља над децом, председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић примио је 19. октобра у Дому Народне скупштине представнике деце из Врања, Суботице, Пријепоља, Зрењанина, Смедеревске Паланке и Врања.Поводом Дана акције против насиља над децом, председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић примио је 19. октобра у Дому Народне скупштине представнике деце из Врања, Суботице, Пријепоља, Зрењанина, Смедеревске Паланке и Врања.

Обраћајући се гостима, председник Марковић је рекао да су одрасли свесни проблема насиља над децом, али да се оно мора спречавати широком друштвеном акцијом. Сиромаштво и незнање главни су узрочници појаве насиља над децом и она сама постају сурова због насилног понашања у окружењу. Зато свако појединачно мора нешто да уради да би се стало на крај насиљу, сви морамо да будемо партнери у спровођењу оваквих акција, али су оне недовољне уколико се не поставе темељи и механизми заштите деце. У том процесу, истакао је Марковић, Народна скупштина има важну улогу, донет је велики број закона и ускоро ће бити проглашен и највиши законски акт - нови устав, а очекује се и доношење закона о дечјем омбудсману. Врата Народне скупштине отворена су за децу и младе који треба више да се укључе у процес доношења одлука, закључио је председник Марковић.

Представници деце упознали су председника Народне скупштине са Студијом о насиљу над децом која је усвојена у Уједињеним нацијама и у чијој изради су активно учествовала и деца из наше земље. У Студији су садржане препоруке о томе шта би требало да ураде све земље да би се спречило насиље над децом у свету.

Председница Пододбора за права детета Живодарка Дацин је нагласила да је у овом скупштинском сазиву у Одбору за равноправност полова, формиран овај пододбор и изразила наду да ће он ускоро прерасти у одбор и тако се реализовати идеја да и деца учествују у доношењу закона и креирању будућности која ће бити по њиховој мери.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2