Понедељак, 4. септембар 2006.

Председник Марковић поднео редовни извештај о раду Народне скупштине

Представљајући тромесечни извештај о раду Народне скупштине, председник Предраг Марковић истакао је да је Народна скупштина привела крају читав низ активности на преузимању надлежности са некадашње Државне заједнице Србија и Црна Гора на основу Одлуке коју је Народна скупштина усвојила 5. јуна 2006. године.


Представљајући тромесечни извештај о раду Народне скупштине, председник Предраг Марковић истакао је да је Народна скупштина привела крају читав низ активности на преузимању надлежности са некадашње Државне заједнице Србија и Црна Гора на основу Одлуке коју је Народна скупштина усвојила 5. јуна 2006. године. Од 23. јула Народна скупштина је после 100 година од пројектовања ступила у свој Дом на Тргу Николе Пашића, у коме се већ одвијају активности појединих Одбора и дела стручне службе Народне скупштине.

У периоду од претходна три месеца Народна скупштина је одржала 4 седнице на којима је усвојила 18 закона. С обзиром да је приоритет Народне скупштине у претходном периоду био, а биће и у наредном, контролна улога парламента, и настављајући праксу подстицања надлежних на спровођење усвојених закона, председник Марковић је посебно истакао доследност три институције у овом процесу: Народне банке Србије, која је усвојила неопходна подзаконска акта како би се омогућила примена закона који регулишу област банкарства и осигурања, Министарство здравља, које је председнику Скупштине поднело извештај о току преузмања надлежности локалне самоуправе у области здравства и народних посланика, који су наставили са праксом постављања посланичких питања, којих је у овом сазиву Скупштине скоро двоструко више него у претходном и на која је одговорено од стране надлежних министарстава и републичких органа у већем проценту, него у претходном сазиву. Председник је и овог пута подсетио да Република Србија нема усвојене завршне рачуне и обавестио јавност да је процес избора ревизора који ће израдити завршне рачуне при крају, захваљујући доброј сарадњи Одбора за финансије Народне скупштине, Министарства финансија и Светске банке. Председник Марковић је најавио и промену Пословника о раду Народне скупштине који ће омогућити да Народна скупштина несметано заврши процес пуног преузимања надлежности.

Председник Марковић је изразио очекивање да ће Народна скупштина, на седници заказаној за 12. септембар, на којој ће народним посланицима бити представљен Извештај о току разговора о политичком решењу будућег статуса Косова и Метохије, потврдити оно што је кључно за преговарачку позицију, а то је јединствен став, којим ће Народна скупштина, као институција која је дала мандат за преговоре, стати иза преговарачког тима.

Председник Марковић је такође обавестио јавност да је по питању рада на новом Уставу Републике Србије, до сада, са стручњацима који представљају предлагаче два текста, усаглашено 152 члана као и да ће до краја ове недеље бити завршен рад на преосталом тексту и алтернативним решењима, након чега ће се на Пододбору за уставна питања разговарати о тексту који ће бити дат Одбору за уставна питања на изјашњавање и упућивање на јавну расправу.

Председник Марковић је позвао све заинтересоване представнике медија да се обрате стручној служби Народне скупштине уколико желе да посете Дом Народне скупштине и да се упознају са здањем у коме ће се убудуће одвијати део рада народних посланика, стручне службе и самих скупштинских извештача.

О резултатитма рада Народне скупштине више можете прочитати овде.....
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја