Недеља, 29. октобар 2006.

Председник Марковић захвалио бирачима који су гласали

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић, по затварању гласачких места за изјашњавање на референдуму о потврђивању новог Устава Републике Србије, обратио се јавности и захвалио се свима који су данас искористили своје право, и истакао да су они, без обзира на то да ли су гласали за потврђивање новог Устава или против, показали да верују у глас грађанина.Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић, по затварању гласачких места за изјашњавање на референдуму о потврђивању новог Устава Републике Србије, обратио се јавности и захвалио се свима који су данас искористили своје право, и истакао да су они, без обзира на то да ли су гласали за потврђивање новог Устава или против, показали да верују у глас грађанина. Посебну заховалност Председник Марковић је исказао оним грађанима који су данас по први пут искористили своје право да гласају.
Том прилико председник Марковић је рекао:

Поштоване даме и господо,
Поштовани грађани,

Пре 15 минута затворена су бирачка места у Србији. Ви грађанке и грађани Србије први пут сте били у прилици да гласате два дана као што то чине бирачи у европским земљама када су у питању теме важне за њихову државу.
Желео бих да се захвалим свима који су данас искористили своје право, свеједно да ли су гласали за потврђивање Устава или против, они су показали да верују у глас грађанина.

Посебно се захваљујем онима који никада нису гласали, а могли су, а данас су знајући да Устав није само закон, а референдум само гласање, гласали први пут. И ви и ја знамо бар једну такву личност. Као и онима који су данас могли први пут да гласају и то урадили, јер знам да ћемо ми старији живети у онаквој земљи какву они уреде.
Тужан сам због свих оних грађана који нису данас изашли, јер је ово била прва прилика у овом веку, и вероватно последња, да својим гласом утичу на целокупно уређење државе. Тужан сам што су политичари и медији толико збунили грађане током претходних година да многи од њих заборављају да би неуспех оваквог референдума значио призивање или протектората или диктатуре. Жао ми је што је толики број грађана заборавио шта то значи.
У овом часу немам званичне податке колико је грађана изашло и колико од њих је гласало за потврђивање новог Устава. То ће нам саопштити Републичка изборна комисија, а верујем да ће врло брзо почети и процене.

Оно што је мој посао јесте да вам кажем који је следећи корак:

У случају да грађани нису потврдили нови Устав, одмах ћу по званичном извештају извршити све своје обавезе које из тога следе, али ја не бих био овде и не бих био овако насмејан, да не верујем у Србију и њене грађане.
У случају потврђивања новог Устава од стране грађана, неопходно је да се страначке листе што пре договоре о Уставном закону за спровођење Устава да бих заказао посебну седницу, и то ће бити прва седница Народне скупштине Републике Србије у Дому Народне скупштине, на којој ће Устав свечано бити проглашен.
Упозоравам све странке, а то сам обавестио и Његову светост Патријарха да хоћу, као и до сада, да омогућим поштовање прошлости пре прославе будућности. У суботу 4. новембра и верници и остали грађани одаваће пошту умрлима и нико не сме да ремети приватност грађана.

Већ сутрадан је недеља 5. новембар и учинићу све да се Устав прогласи тада и да наша деца, чији се јесењи распуст тада завршава, наставе школску годину у понедељак 6. новембра у држави која има пун капацитет и законски темељ.
Даме и господо, током две и по година убеђивања политичких представника да се договоре око Устава никада нисам прихватио изазов да кажем ко кочи доношење Устава. Тек данас је био тај дан када сам и ја, као и остали грађани, могао да кажем ДА или НЕ. Због тога нисам потписао предлог Устава за који сам гласао у Народној скупштини, јер сматрам да нико нема право два пута да потпише Устав и свој потпис сам сачувао да потпишем текст који усвоје грађани када га програси Народна скупштина Републике Србије. И то је и моја мала лична победа, али морам да вам кажем да сам за њу платио велику цену.

А све вас молим, када, а у то чврсто верујем, вечерас Србија сазна да је постигла највећу колективну победу, изгледа по нашем обичају у последњој четвртини, грађани ће, као што то чине и код много мањих победа изаћи на улице и развити заставе. У Београду, после толико година, ове колоне ће проћи и испред бивше Савезне скупштине, која је вечерас када је то Дом Народне скупштине Србије први пут осветлила своје куполе и на њима високо подигла заставе државе Србије. Молим вас да у том слављу будете достојанствени.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја