Понедељак, 21. фебруар 2011. - Понедељак, 28. фебруар 2011.

Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2011.години

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев 123 народна посланика, Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2011. години, за понедељак, 21. фебруар 2011. године.Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић сазвала је, на захтев 123 народна посланика, Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2011. години, за понедељак, 21. фебруар 2011. године. Ванредно заседање почело је у 11,00 часова.

У Захтеву за одржавање ванредног заседања одређен је следећи дневни ред:


1. Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист Српске
банке а.д. Београд за обавезе ЈП ''Југоимпорт-СДПР'', који је поднела
Влада;

2. Предлог закона о задуживању Републике Србије код Societe Generale уз
гаранцију Светске банке, који је поднела Влада;

3. Предлог одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других
снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011. године, који је поднела
Влада;

4. Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним
операцијама у 2011. године, који је поднела Влада;

5. Предлог одлуке о измени и допуни Пословника Народне скупштине, који је
поднело 99 народних посланика.


На почетку рада Народна скупштина је констатовала да су мр Млађан Динкић, потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја, мр Верица Калановић, министар за национални инвестициони план и проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, поднели оставке и тиме им, даном констатовања оставке, престао мандат потпредседника Владе, односно министра у Влади.

У наставку седнице, Народна скупштина водила је и закључила начелни претрес о Предлогу закона о давању гаранције Републике Србије у корист Српске банке а.д. Београд за обавезе ЈП ''Југоимпорт-СДПР''. Народним посланицима, предложен закон, образложила је министарка финансија Диана Драгутиновић.

Народна скупштина је, на предлог Административног одбора, констатовала да је престао мандат, пре истека времена на који је изабран, народном посланику др Владану Батићу, изабраном са Изборне листе ЛДП-Чедомир Јовановић, даном смрти.

До краја дана, Народна скупштина водила је и закључила начелни претрес о Предлогу закона о задуживању Републике Србије код Societe Generale уз гаранцију Светске банке. Народним посланицима, предложен закон, образложила је министарка финансија Диана Драгутиновић.


Другог дана рада, 22. фебруара, Народна скупштина водила је јединствени претрес о Предлогу одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011. години и Предлогу одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2011. години.

Предлоге одлука образложио је министар одбране Драган Шутановац.

Пре преласка на дневни ред, председници односно овлашћени представници посланичких група, народни посланици Риза Халими, Никола Крпић, Немања Шаровић, Бојан Ђурић, Мирослав Маркићевић и Зоран Шами затражили су, у складу са чланом 286. Пословника, обавештења и објашњењa.

До краја рада, Народна скупштина закључила је јединствени претрес о Предлогу одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011.години и o Предлогу одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2011. години.


Трећег дана рада, 23. фебруара, Народна скупштина водила је и закључила јединствени претрес о Предлогу одлуке о измени и допуни Пословника Народне скупштине. Измене Пословника ` којима се прецизније регулише однос Народне скупштине и независних регулаторних тела, односно процедура за разматрање извештаја органа и тела које бира Народна скупштина, образложила је председница Посланичке групе За европску Србију Нада Колунџија. Посебно је указала на то да би предложене измене требало да отклоне сваку сумњу, али и простор да се политичким притисцима може утицати на самосталност регулаторних органа.

У наставку рада, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о давању гаранције Републике Србије у корист Српскебанке а.д. Београд за обавезе ЈП ''Југоимпорт-СДПР'' и о Предлогу закона о задуживању Републике Србије код Societe Generale уз гаранцију Светске банке.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда ове седнице, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић одредила је понедељак, 28. фебруар, са почетком у 10 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Првог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2011. години. Такође, саопштила је да ће се Народна скупштина у том дану изјаснити и о захтеву председника Србије Бориса Тадића да Народна скупштина поново одлучује о Закону о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност.

Дан за гласање


У Дану за гласање, 28. фебруара, Народна скупштина Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист Српске банке а.д. Београд за обавезе ЈП ''Југоимпорт-СДПР'', Предлог закона о задуживању Републике Србије код Societe Generale уз гаранцију Светске банке, Предлог одлуке о усвајању Годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011. године, Предлог одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2011. године и Предлог одлуке о измени и допуни Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина је већином гласова прихватила предлог председника Републике Србије да поново одлучује о Закону о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност.

Приликом поновног одлучивања, Народна скупштина није прихватила Закон, у начелу.

Народна скупштина одлучивала је о повредама Пословника на које су народни посланици указивали у току седнице и одлучила да ни у једном случају нису биле повређене одредбе Пословника.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда ове седнице, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2011. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31