Понедељак, 12. јануар 2009. - Среда, 21. јануар 2009.

Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години

Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, које је сазвала председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић, на захтев Владе, почело је у понедељак, 12. јануара 2009. године у 12. 15 часова.Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, које је сазвала председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић, на захтев Владе, почело је у понедељак, 12. јануара 2009. године у 12.15 часова.

У Захтеву за одржавање седнице утврђен је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о допунама Закона о царинској тарифи,

2. Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину,

3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама,

4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичким
административним таксама,

5. Предлог закона о привременом изузимању од опорезивања порезом на доходак
грађана одређених врста прихода,

6. Предлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно
социјално осигурање и

7. Предлог закона о измени и допуни Закона о пензијском и инвалидском
осигурању.

На почетку рада председница Народне скупштине је, у име потпредседника, секретара и у своје лично име, пожелела народним посланицима успешну 2009. годину.

Народна скупштина је прихватила предлог да се обави заједнички начелни претрес о предложеним законима.

Представљајући предложене законе, министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић је истакла да се допунама Закона о царинској тарифи мења време ступања на снагу, тако да, уместо 1. јануара, треба да ступи на снагу осмог дана од дана објављивања у “Службеном гласнику“. Навела је да је изменама и допунама Закона о акцизама предвиђено да се висина акцизе на гориво промени са 40 на 42 динара по литру, као и да се повећа висина акцизе за цигаре и цигарилосе на 14,5 динара по комаду. Повећање акциза на кафу стављено је ван снаге.

Изменама и допунама Закона о административним таксама предвиђено је укидање таксе на издавање пасоша од 1.000 динара, а изменом и допуном Закона о пензијском и инвалидском осигурању утврђује се основ за исплату пензија за 2008, и 2009. годину, рекла је министарка Калановић.

До краја дана народни посланици обавили су заједнички начелни претрес о предложеним законима.

Другог дана рада, 14. јануара, Народна скупштина обавили је претрес у појединостима о Предлогу закона о допунама Закона о царинској тарифи.

У наставку рада, Народна скупштина започела је претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину.

До краја дана народни посланици водили су расправу у појединостима о другој тачки дневног реда и указивали на повреде Пословника.

Трећег дана рада, 15. јануара, у преподневном делу рада, народни посланици обавили су расправу о амандманима поднетим на Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину.

У наставку рада, Народна скупштина започела је расправу у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о акцизама.

Поред расправе о дневном реду, народни посланици су указивали и на повреде Пословника.

Четвртог дана рада, 16. јануара, Народна скупштина размотрила је преостале амандмане и закључила претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о акцизама.

У наставку рада, народни посланици прешли су на претрес Предлога закона о изменама и допунама Закона о административним таксама у појединостима и до краја дана водили расправу о поднетим амандманима.

Петог дана рада, 19. јануара, Народна скупштина наставила је расправу у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама.

До краја дана, Народна скупштина завршила је претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама.

Шестог дана рада, 21. јануара, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о привременом изузимању од опорезивања порезом на доходак грађана одређених врста прихода, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Предлогу закона о измени и допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

По окончаној расправи о свим тачкама дневног реда Првог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години, председница проф. др Славица Ђукић-Дејановић одредила је као Дан за гласање среду, 21. јануар, са почетком у 17,30 часова.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина обавила је гласање о седам тачака дневног реда Првог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.

Већином гласова, Народна скупштина усвојила је у целини Предлог закона о допунама Закона о царинској тарифи, Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, Предлог закона о привременом изузимању од опорезивања порезом на доходак грађана одређених врста прихода, Предлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање и Предлог закона о измени и допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање свих тачака дневног реда и одлучивање о њима, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Прво ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2009. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
четвртак, 28. јануар

Цео календар догађаја