Среда, 26. октобар 2016.

Први састанак Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици

На састанку Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици одржаном 26. oктобра, представљен је Пројекат „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији.“


Пројекат је представила директорка за политички развој и планирање Гордана Рајков из Центра за самостални живот ОСИ Србије. Изнела је мишљење да задаци Радне групе треба да се односе на доношење нових и унапређење постојећих законских прописа, праћење примене закона у пракси, унапређење комуникације и сарадње са представницима организација особа са инвалидитетом у процесу креирања политика и афирмисање принципа самосталног живота у Парламенту и у јавности.

У наставку излагања Гордана Рајков се осврнула на области које су од посебног значаја за особе са инвалидитетом, а односе се на приступачност, јачање економске независности, инклузивно образовање, децентрализацију и социјалну заштиту. Такође, истакла је да је неопходно одржавање тематских седнице, јавних слушања, а нарочито праћење предлога закона са аспекта особа са специјалним потребама.

Председница Радне групе др Весна Ракоњац изразила је задовољство што је и у новом сазиву формирана Радна група за оснаживање особа са инвалидитетом и предложила да првенствени задатак Радне групе буде обилазак локалних самоуправа, а у циљу да се на терену утврди право стање и установе проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом. Такође, истакла је да је кључно питање буџетирање пројеката који се односе на самосталан живот особа са инвалидитетом, кроз обучавање кадрова који ће помоћи особама са инвалидитетом да се активније укључе у све области друштвеног живота.

Народна посланица и чланица радне групе Дубравка Филиповски изнела је предлог да чланови Центра за самостални живот ОСИ Србије припреме годишњи акциони план, како би Радна група за оснаживање особа са инвалидитетом у политици дала свој допринос и поступала по истом.

Састанком је председавала др Весна Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови Радне групе: Миланка Јевтовић Вукојичић, Љупка Михајловска, Марија Јањушевић, Милена Ћорилић, Дубравка Филиповски, Милена Бићанин и Весна Ивковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја