3. фебруар 2016. Први састанак Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици

3. фебруар 2016. Први састанак Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици

Среда, 3. фебруар 2016.

Први састанак Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици

Радна група за оснаживање особа са инвалидитетом у политици, коју је основао Одбор за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, одржала је данас, 3. фебруара прву седницу у Народној скупштини.


Председница Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици Маја Гојковић подсетила је да је у децембру одржана конференција где је проглашено партнерство Народне скупштине и организација особа са инвалидитетом кроз спровођење пројекта „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом Србије“, а у циљу њиховог већег укључивања.

Гојковић је навела да Пројекат садржи два нивоа - укључивање одређених локалних самоуправа и рад Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици.

Председница Скупштине је истакла значај укључивања свих посланичких група у рад Радне групе, јер како је додала око 800.000 људи у Србији има неки облик инвалидитета и зато је важно сагледати могућности за унапређење закона у циљу побољшања положаја особа са инвалидитетом. Гојковић је најавила и да ће у најскоријем року, а до краја овог сазива, бити донете и допуне Закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом.

Говорећи о Пројекту „Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом Србије“ председница Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Гордана Рајков истакла је да је циљ Пројекта јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији и унапређење њиховог утицаја на законодавни оквир и изборни процес, у циљу унапређења остваривања њихових људских права и друштвене укључености.

Она је рекла да је важно афирмисање принципа самосталног живота и да на инвалидност не треба гледати као на терет друштва, већ искористити потенцијале тих особа и створити услове да могу саме да раде и зарађују.

Дамјан Татић из Националне организације особа са инвалидитетом је говорећи о предлозима закона који су значајни за особе за инвалидитетом навео да Предлог закона о спорту, о коме се расправља на актуелној седници, омогућава адекватну приступачност особама са инвалидитетом и указао на значај усвајања закона о становању. Татић је посебно истакао значај усвајања закона о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом у што краћем року.

Џефри Скарин, заменик Директора програма за демократски и економски раст УСАИД је истакао да брзина којом је одржан први састанак Радне групе најбоље показује колико је Народна скупштина озбиљно схватила ову тему. Он је истакао да је УСАИД са задовољством подржао овај пројекат и укључивање особа са инвалидитетом у политичке процесе.

Састанку су присуствовали и у разговору учествовали чланови Радне групе др Весна Ракоњац, Зоран Бојанић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Мирјана Драгаш, Аида Ћоровић, Гроздана Банац, Бранка Каравидић, Дубравка Филиповски, Анамарија Вичек, Љиљана Косорић и народне посланице Милена Бићанин и Бранка Бошњак.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
недеља, 25. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја